• Головна
  • Новини
  • У Донецьку відкрили відреставровану Соборну мечеть «Ахать-Джамі»...

У Донецьку відкрили відреставровану Соборну мечеть «Ахать-Джамі»

19.06.2012, 12:05
У Донецьку відкрили відреставровану Соборну мечеть «Ахать-Джамі» - фото 1
У заході взяли участь представники релігійних організацій України та зарубіжжя, органів влади.

Donetsk_mechetУ Донецьку 15 червня відбулася урочиста церемонія відкриття Соборної мечеті. Про це повідомляє офіційний сайт Духовного управління мусульман Криму.

У заході взяли участь представники релігійних організацій України та зарубіжжя, органів влади. На заході були і представники ДУМ Криму Айдер Ісмаїлов і Риза Ганієв.

У 1993 році в Донецьку була створена мусульманська громада «Зірка Пророка». У 1994 році ця громада заклала фундамент першої в регіоні мечеті «Ібн Фадлан». За основу будівничі взяли проект однієї зі стамбульських мечетей.

Головним меценатом будівництва був Ахать Брагін Хафізовіч. Після загибелі Брагіна 15 жовтня 1995 мечеть отримала його ім'я.

Спочатку проект передбачав будівництво одного мінарету, але на вимогу і при фінансуванні Ріната Ахметова були побудовані два, внаслідок чого один з мінаретів мечеті носить ім'я Рината Ахметова.

Офіційне відкриття мечеті «Ахать Джамі» відбулося 3 вересня 1999 року.

Мечеть була першою, побудованою в Донбасі, після неї були зведені мечеті в Торезі (2000), Шахтарську (2001), Свердловську (2002), Алчевську (2003), Горлівці, Стаханові, Маріуполі (2007), Антрациті, Брянці, Луганську (2010 ).