У Батурині УПЦ (МП) зводить козацьку церкву

18.06.2012, 10:02
У Батурині УПЦ (МП) зводить козацьку церкву - фото 1
Громада УПЦ (МП)відроджує давню козацьку церкву Вознесіння Господнього біля гетьманської столиці Батурина у селі Бахмач-2 Чернігівської області.

козацька церкваГромада УПЦ (МП) відроджує давню козацьку церкву Вознесіння Господнього біля гетьманської столиці Батурина у селі Бахмач-2 Чернігівської області. Біля храму розташований цвинтар Бахмацької сотні Ніжинського козацького полку, який нині перебуває в запустінні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт громади.

Ініціатором відродження зруйнованої святині є ветеранська організація с. Бахмач. В даний момент зведені стіни храму, тепер необхідно звести дах і купол храму. Без допомоги благодійників храм не відродити. Громада шукає спонсорів та учасників будівництва. "Ваша посильна участь стане свідченням любові до подвигу своїх предків - українських козаків - захисників Вітчизни та Православ'я", - йдеться у зверненні парафіян.

З історії відомо, що Бахмач був зруйнований в результаті міжусобних воєн, в 1239 році його остаточно зруйнували монголо-татари, після чого поселення кілька століть не згадується в літописах.

Відродження села почалося за часів козацтва. В Чернігівських єпархіальних вістях міститься така інформація: «Козак Кириченко перший поставив собі хату на лівій стороні річки Бахмач. Після нього на лівій стороні річки Борзни оселився козак Данько, від якого слобідка в 50 дворів понині називається Даньківка», « ... на Старосілля, в 10-ти сажнях від проживання козаків Кириченків, була побудована в 1755 році дерев'яна церква Вознесіння Христового».

Згідно з історичними документами, в 1767 році при храмі Вознесіння була відкрита школа. Після об'єднання України з Росією в 1654 році Бахмач став сотенним містечком Ніжинського полку. Храм мав два престоли: 1-й в честь Вознесіння Христового, 2-й - в честь Архистратига Божого Михаїла, і був зруйнований більшовиками. Осквернено було і стародавнє кладовище біля храму, де покоїться прах сотників і козаків Бахмацької сотні Ніжинського козачого полку. В даний момент кладовищі відновлюється на добровільні пожертвування (тел. старости храму (063) 628-39-41, Соловецький Володимир Михайлович).