• Головна
  • Новини
  • Передача УПЦ (МП) національних святинь призведе до катастрофічних наслідків, - депутати Львівщини...

Передача УПЦ (МП) національних святинь призведе до катастрофічних наслідків, - депутати Львівщини

11.04.2012, 13:56
Передача УПЦ (МП) національних святинь призведе до катастрофічних наслідків, - депутати Львівщини - фото 1
Львівська обласна рада 10 квітня прийняла звернення до Верховної Ради України та місцевих рад усіх рівнів щодо недопущення передачі УПЦ (МП) національних святинь.

oblradaЛьвівська обласна рада 10 квітня прийняла звернення до Верховної Ради України та місцевих рад усіх рівнів щодо недопущення передачі УПЦ (МП) національних святинь.

"За" таке рішення, як інформує офіційний сайт облради, проголосувало 78 депутатів.

«Відновлення справедливості має стосуватися всіх релігійних організацій, які постраждали від тоталітарного режиму, а не служити лобіюванню інтересів однієї з Церков, дискримінуючи інші», - йдеться у зверненні.

Депутати вважають, що, надаючи можливість одержати у власність громадам УПЦ (МП) об’єкти культурної спадщини, на які можуть претендувати інші конфесії, автори законопроекту замислюють широкомасштабну аферу, що може мати катастрофічні наслідки для української культури й духовності.

«Перлини історичної спадщини мають належати виключно Українській державі та можуть надаватися Церквам і релігійним організаціям у безоплатне користування. Це – пам’ятки нашої історії та культури, це – знаки й символи, які мають ідентифікаційне значення для всієї України!

Таким чином, законопроект № 9690, зареєстрований групою народних депутатів із фракцій більшості у Верховній Раді України, не відновлює справедливості стосовно релігійних організацій України, а, навпаки, загрожує збереженню духовно-культурних цінностей України, громадянській згоді в країні, суверенітету нашої держави, відкриває широкі можливості для зловживань і тому не має права на існування» - заначається вдокументі.

Депутати Львівщини звернулися із закликом до міських та обласні ради всієї України засудити «антидержавний законопроект, і своєю державницькою позицією захистити національні святині».

Нагадаємо, 12 січня 2012 року народні депутати України Деркач А. Л., Горбаль В. М., Шенцев Д. О., Голуб О. В., Гриневецький С. Р. та Рибаков І. О. зареєстрували у Верховній Раді України (реєстраційний № 9690) проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)". Законопроект передбачає, з-поміж іншого, вилучення з Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, більше 130-ти об’єктів історико-культурного надбання України, у тому числі передачу Українській Православній Церкві (Московського Патріархату) цілісних майнових комплексів Києво-Печерської лаври та Почаївської лаври, а також Богоявленського монастиря і собору Святого Миколи в Кременці.