• Головна
  • Новини
  • У Києві старообрядці і науковці не можуть поділити приміщення...

У Києві старообрядці і науковці не можуть поділити приміщення

20.03.2012, 15:31
У Києві старообрядці і науковці не можуть поділити приміщення - фото 1
Релігійна громада Руської Православної Старообрядницької Церкви має усі підстави вимагати для здійснення Богослужінь приміщення на вул. Г. Сковороди, 9-Б, яке нині займає Інститут археології Національної академії наук України.

Олександр БригінецьРелігійна громада Руської Православної Старообрядницької Церкви має усі підстави вимагати для здійснення Богослужінь приміщення на вул. Г. Сковороди, 9-Б, яке нині займає Інститут археології Національної академії наук України. Але питання щодо надання альтернативної споруди науковцям стає на заваді вирішенню цієї проблеми.

Така відповідь надійшла до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця від Головного управління комунальної власності м. Києва на його запит щодо повернення релігійній громаді приміщення колишнього храму.

«При всій моїй глибокій повазі до вчених я переконаний, що київська влада разом з Академією Наук України повинні вирішити питання про відселення археологічної бази в інше приміщення. Подвійної моралі щодо Церков бути не може, усі храми, якщо вони не є особливо цінними об’єктами для держави і не носять статус пам’ятки загальнодержавного значення, повинні бути передані для богослужінь не залежно від того, до якої конфесії чи до якого патріархату ця громада належить», - цитує О. Бригінця Головний опозиційний сайт Києва.

Депутат нагадав, що очолювана ним комісія підтримала прохання релігійної громади Руської Православної Старообрядницької Церкви повернути їй в користування приміщення на вул. Г. Сковороди, 9-Б.

В свою чергу Інститут археології НАН України теж звернулися до комісії з проханням сприяти інституту в подовженні оренди зазначеного приміщення, мотивуючи це тим, що релігійна громада не має юридичних підстав вимагати це приміщення, мовляв, воно їй історично ніколи не належало. Комісія призупинила виконання прийнятого нею рішення до надання висновків профільних управлінь.

Головне управління комунальної власності м. Києва підтвердило, що згадане приміщення починаючи з 1849 по 1936 р. використовувалось для богослужінь. Згідно з історичними даними, з 1891 року за вказаною адресою була зафіксована церква в ім’я Успіня Преподобної Богородиці, а у 1919 році була здійснена нова реєстрація старообрядницької громади. З 1936 року будівля використовувалась як адміністративний будинок для розміщення археологічної бази Інституту археології НАН України.

«Як на мене, сьогодні влада і науковці повинні працювати не над тим, які причини знайти, щоб не віддати храм громаді, а над тим, яке прийнятне приміщення віддати вченим. Тим паче, що київська влада останнім часом робить безліч заяв про повернення незаконно розданих Л. Черновецьким об’єктів у муніципальну власність. Сподіваюсь, одне з цих приміщень влаштує НАН. В іншому випадку київська влада повинна за свої гроші побудувати громаді церкву, щоб права старообрядців не були ущемлені», - наголосив О. Бригинець.

Будинок на вул. Г.Сковороди, 9-Б (колишня вул. Набережно-Микільська, 9/14) є пам’яткою архітектури національного значення. За документальними даними, зазначений будинок 1849 року успадкували купці Скворцови, що були старообрядцями і передали його Старообрядницькій Церкві. У 1891 році за згаданою адресою офіційно зафіксована церква Успіня Пресвятої Богородиці. У 1936 році храм був закритий.