• Головна
  • Теми
  • Тернополяни не хочуть віддавати УПЦ (МП) Почаївську лавру...

Тернополяни не хочуть віддавати УПЦ (МП) Почаївську лавру

03.02.2012, 16:35
Тернополяни не хочуть віддавати УПЦ (МП) Почаївську лавру - фото 1

До Президента України Віктора Януковича, голови парламенту Володимира Литвина В.М. та прем’єр-міністра України Микола Азарова звернулася громадськість Тернопільщини з проханням недопустити прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Почаївська лавраДо Президента України Віктора Януковича, голови парламенту Володимира Литвина В.М. та прем’єр-міністра України Микола Азарова звернулася громадськість Тернопільщини з проханням недопустити прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Про це інформує офіційний сайт УАПЦ.

«Громадськість Тернопільщини вкрай стурбована поданим до Верховної Ради України законопроектом (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)», - йдеться документі.

Згідно із прикінцевими положеннями цього законопроекту пропонується: Кабінету міністрів України у тримісячний строк вирішити відповідно до закону питання стосовно передачі об’єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирю Тернопільської єпархії і Почаївській Свято-Успенській Лаврі Української Православної Церкви (Московського Патріархату) без права відчуження та зміни призначення переданих об’єктів.

«Вважаємо, що законопроект є прямим зазіханням на духовну святиню української нації, продовженням тотального наступу на українське православ’я та намаганням русифікації українського народу з допомогою московської Церкви», - стверджують автори звернення.

На їхню думку, Почаївська лавра з часу заснування була осередком православ’я – українського православ’я. Проте нині «це молитовне місце, яке було під багаторічною окупацією комісарами «русского міра», цілеспрямовано перетворюється в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині».

«Подання законопроекту «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з Переліку будівель Почаївської лаври) завершилося провалом. Вагому роль у справі захисту Почаївської лаври відіграла громадськість Тернопільщини й України загалом, а також мас-медіа. Тепер, задурманюючи українцям голови новими розважальними шоу по телебаченню, скандалами навколо можливості здачі в оренду Росії української газотранспортної системи, новими обіцянками про «покращення життя», влада має намір реалізувати свій задум. Ініціатори законопроекту — регіонали, комуністи і «тушки» — знову почали говорити про «відновлення історичної справедливості», - йдеться в документі.

Як інформує офіційний сайт УАПЦ, громадскість Тернопілля вимагає:

скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути Почаївську лавру до складу цього заповідника.

Мешканці Тенопыльщини, крім того, вимагають терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».