У колишньому львівському костелі ордену Єзуїтів вперше за 65 років відбулося парафіяльне свято

У Львові 12 липня відслужено першу Літургію за участю духовенства та парафіян у колишньому костелі ордену єзуїтів, а нині греко-католицькому храмі верховних апостолів Петра і Павла.

exklusiv.gifKostel-Ezuitiv1.jpgУ Львові 12 липня відслужено першу Літургію за участю духовенства та парафіян у колишньому костелі ордену єзуїтів, а нині греко-католицькому храмі верховних апостолів Петра і Павла.

Богослужіння очолив настоятель церкви о. Степан Сус, голова Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ, а співслужили йому о. д-р Борис Ґудзяк, ректор УКУ та ще кілька священиків, які працюють у ділянці військового та академічного душпастирства.

Kostel_Ezuitiv2.jpgЯк повідомив РІСУ Ігор Скленар, на першій Літургії були присутні міський голова Львова Андрій Садовий, депутати Львівської міської ради, які минулого року долучилися до повернення цієї сакральної споруди у власність Церкви, представники Львівської національної бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України, чисельні фонди якої й надалі зберігаються у приміщенні храму (2 мільйони 300 тисяч примірників), військові, зокрема керівництво Львівської академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, у якій вперше було започатковано капеланську працю з військовиками, а також інтелігенція та миряни Львова.

Проповідь виголосив о. Б. Ґудзяк, змалювавши постаті верховних апостолів – покровителів храму і наголосивши на тих їхніх рисах, які повинні бути притаманні кожному християнинові. Далі він стисло розповів історію храму – чи не найпершого зразка стилю бароко на українських землях, заснованого 400 років тому Товариством Ісуса – чернечим орденом, який завжди відзначався високим інтелектуальним рівнем та місійністю його членів. До речі, після виїзду єзуїтів до Польщі після Другої світової війни храм, один з найбільших у Львові, протягом 65 років простояв у самому центрі міста зачиненим для публічного доступу.

Kostel_Ezuitiv3.jpgПо закінченні Літургії, яку було відслужено при відчиненій брамі у притворі храму (нава досі заповнена стелажами), слово взяв його настоятель, який висловив сподівання, що найближчим часом у співпраці з військовими, фонди бібліотеки ім. В. Стефаника буде перенесено в інше приміщення, а церква стане духовним осередком капеланської служби Львівської архиєпархії УГКЦ. При цьому він висловив розуміння того, що це не є легкою справою як для Церкви, так і для влади й керівництва бібліотеки.

Представники міської влади пообіцяли посприяти у найшвидшому вирішенні питання про перенесення згаданих фондів у нове, відповідне для них місце (виділення якого залежить також від військових), оскільки після минулорічної передачі храму Церкві, книги, що становлять національне надбання й надалі залишаються у приміщенні сакральної споруди.

На завершення урочистостей відбулося відкриття оновленої після реконструкції площі С. Яворського – навпроти входу до храму.

(Світлини Тараса Гринчишина)