За п’ять років на Львівщині згоріло 11 дерев’яних церков

17.05.2011, 13:36
За п’ять років на Львівщині згоріло 11 дерев’яних церков - фото 1
За останні п’ять років у Львівській області згоріло 11 дерев’яних церков. Загалом пожежі виникали у 17-ти.

vogon1.jpgЗа останні п’ять років у Львівській області згоріло 11 дерев’яних церков. Загалом пожежі виникали у 17-ти. У 3 випадках були зафіксовані підпали, у 2 – порушення правил протипожежної безпеки, а в 1 випадку причиною загорання був удар блискавки. Про це повідомив на сесії Львівської обласної ради 17 травня начальник ГУ МНС у Львівській області Сергій Дмитровський, виступаючи з інформацією про втрату пам’ятки архітектури 17 століття – дерев’яної церкви в селі Переволочна Буського району.

За словами Сергія Дмитровського, на Львівщині є 490 дерев’яних пам’яток архітектури. За останні 5 років 11 з них «зникли від вогню». Загалом пожежі виникали на 17-ти. При чому, у 3 випадках були зафіксовані підпали, у 2 – порушення правил протипожежної безпеки, а в 1 випадку причиною загорання був удар блискавки. Загалом за 19 років на Львівщині, за словами Сергія Дмитровського, згоріли 84 дерев’яні церкви.

Представник МНС нагадав, що у 2010 році на попередження пожеж Львівська обласна рада виділила 1 млн грн. Ці кошти пішли на вогнегасники, встановлення автоматичних систем сигналізації, систем аерозольного пожежегасіння та ін. Завдяки цьому в Турці від пожежі була врятована церква святого Димитрія і загалом зменшилась кількість пожеж у 2010 році в порівнянні з попередніми роками, - наголосив Дмитровський.

Щодо двох останніх пожеж, внаслідок яких були втрачені дерев’яні церкви, то Сергій Дмитровський розповів, що тривають слідчі дії. Експерти, за його словами, розглядають три причини згорання: пошкодження електричних мереж, несанкціоноване проникнення або нехтування правилами пожежної безпеки. За його словами, він має припущення щодо справжньої причини пожеж, однак озвучувати їх до висновків експертизи не може.

Нагадаємо, на Львівщині вночі з 15 на 16 травня у селі Залижня Сокальського району згоріла дерев’яна церква УПЦ (КП) Святителя і Чудотворця Миколая 1760 року забудови.

Крім того, вночі, з 24 на 25 квітня, в с. Переволочна Буського району Львівської області згоріла дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці (УГКЦ) з дзвіницею, датована XVII ст, пам’ятка архітектури національного значення. Депутат Львівської облради, голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини та духовного відродження Львівської облради Орест Шейка зазначав, що цю церкву могли підпалити. Про це повідомляє Zaxid.net.