• Головна
  • Новини
  • Технологія залиття фундаменту кафедрального собору УПЦ у Києві буде такою ж, як під час зведення Рівненської АЕС...

Технологія залиття фундаменту кафедрального собору УПЦ у Києві буде такою ж, як під час зведення Рівненської АЕС

14.04.2011, 10:33
Технологія залиття фундаменту кафедрального собору УПЦ у Києві буде такою ж, як під час зведення Рівненської АЕС - фото 1
Унікальний процес можна відслідковувати в онлайн-трансляції з веб-камери, встановленої на місці будівництва.

Fundament.gif15 квітня, на будмайданчику Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового відбудеться безпрецендентна подія: укладання фундаментної плити. У фундамент, діаметр якого сягатиме розміру майже футбольного поля (86 м), упродовж 50 годин безперервно заливатимуть 10 тисяч кубометрів бетону. Унікальний процес можна відслідковувати в онлайн-трансляції з веб-камери, встановленої на місці будівництва. Про це повідомляє портал «Православіє в Україні».

Як зазначив  відповідальний за будівництво кафедрального собору, клірик храму на честь Усіх святих, протоієрей Віктор Іващук, в історії України востаннє заливка такої конструкції здійснювалася понад 25 років тому – під час зведення Рівненської АЕС. Тим більше, така подія відбувається вперше в історії Української Православної Церкви.

За словами отця Віктора, ця робота дуже відповідальна — навіть науковці не можуть точно спрогнозувати, як поводитиметься фундаментна плита. Через те будівельники спочатку пропонували залити фундамент у декілька етапів, але потім дійшли згоди, що найбільш оптимальним способом усе ж є безперервний процес заливки армокаркасу, коли конструкція укладається як єдине ціле.

Якщо розбивати 10 тисяч кубів бетону на компоненти, то в плиті буде тисяча тонн металу, 11 тисяч тонн щебеню, 6 тисяч тонн піску, близько 3,5 тисячі тонн цементу.

Зазвичай технологія заливки фундаменту такої великої площі застосовується в будівництві великих промислових об’єктів, наприклад, атомних електростанцій. Тоді виробництво бетону організовують безпосередньо поруч із будмайданчиком. Однак у межах міста головною складністю може стати безперервне транспортування великих об’ємів бетонної суміші з заводу. Тож фахівці ретельно прорахували кожен аспект заливки бетону, аби ніщо не стало на заваді.

На свято Пасхи, 24 квітня, у престольне свято Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, Блаженніший Митрополит Володимир у супроводі духовенства Києва звершить на новозведеному фундаменті Велику Пасхальну вечірню.