Виправна колонія повернула УПЦ храм

03.03.2011, 12:54
Виправна колонія повернула УПЦ храм - фото 1
У селі Гамаліївка Шосткінського району (Сумська область) виправна колонія №66 передала Конотопській єпархії УПЦ (МП) церкву Священномученика Харлампія. Церква була частиною Харлампієвського монастиря, який з’явився на початку XVIII століття як невеликий жіночий скит.

exklusiv.gifperedacha-hramu.jpgУ селі Гамаліївка Шосткінського району (Сумська область) виправна колонія №66 передала Конотопській єпархії УПЦ (МП) церкву священномученика Харлампія. Церква була частиною Харлампієвського монастиря, який з’явився на початку XVIII століття як невеликий жіночий скит.

Монастир і церкву було закрито у 1924 році, а на його території розташували зерносховище.

Після Другої світової війни монастир відродив свою діяльність, але у 1962 році його знову закрили і на його території розмістили колонію сурового режиму.

З початку 90-х років тут дозволили священикам найближчих приходів іноді відправляти службу Божу й пізніше церква перетворилася у приходський храм колонії.

Монастир та церква священномученика Харлампія є пам’яткою архітектури національного значення. На території монастиря поховані гетьман Лівобережної України Іван Скоропадський та його дружина Анастасія.

У церемонії передачі церкви взяли участь не лише єпископ Конотопський і Глухівський Йосиф (Масленніков), але й високопосадовці Сумщини на чолі з губернатором Юрієм Чмирем. Останній подарував церкві ікону Охтирської Божої Матері.

Відтепер храм виділено із території «зони» і його зможуть відвідувати не лише ув’язненні і працівники в’язниці, але й мешканці навколишніх сіл.

Перший «вільний» молебень у стінах церкви відслужив протоєрей Петро (Назарчук).

(Фото надані прес-службою Конотопсько-Глухівської єпархії УПЦ (МП))