• Головна
  • Теми
  • «"Софія Київська" має бути і музеєм, і місцем, де підноситься молитва», — протоєрей Георгій Коваленко...

«"Софія Київська" має бути і музеєм, і місцем, де підноситься молитва», — протоєрей Георгій Коваленко

15.02.2011, 17:55
«"Софія Київська" має бути і музеєм, і місцем, де підноситься молитва», — протоєрей Георгій Коваленко - фото 1

УПЦ ніколи не претендувала і не претендує на передачу їй «Софії Київської» як майнового комплексу, як пишуть деякі журналісти. Церква не має коштів на утримання заповідника. Але ми завжди претендували і претендуємо на те, щоб УПЦ дозволили хоча б декілька разів на рік звершувати богослужіння в Софії Київській.

о. Георгій Коваленко«Українська Православна Церква не є ініціатором передачі музею-заповідника “Софія Київська” до Міністерства культури і туризму України. Для нас це питання не є принциповим. Наскільки нам відомо, на це є певні рекомендації ЮНЕСКО, адже «Софію Київську» включено до списку всесвітньої культурно-історичної спадщини», — прокоментував передачу заповідника під управління Міністерства культури прес-секретар Предстоятеля УПЦ (МП) о. Георгій Коваленко.

«УПЦ ніколи не претендувала і не претендує на передачу їй «Софії Київської» як майнового комплексу, як пишуть деякі журналісти. Церква не має коштів на утримання заповідника, — зазначив він. — Але ми завжди претендували і претендуємо на те, щоб Українській Православній Церкві дозволили хоча б декілька разів на рік звершувати богослужіння в Софії Київській. При цьому ми готові виконувати всі умови музею щодо кількості людей, співу хору, відсутності свічок тощо. Але на жаль, на відміну, наприклад, від Президента Ющенка, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, жодного разу не звершував Богослужіння в древньому кафедральному соборі Київських Митрополитів. Ми не будемо себе вести біля стін Софії, як Біле братство або Київський Патріархат. Ми, як і раніше, будемо смиренно просити дозволу звершувати Божественну Літургію в храмі, який саме для цього будували наші святи предки - святий рівноапостольний князь Володимир і святий благовірний князь Ярослав Мудрий», — повідомляє портал «Православіє в Україні».

«Ми завжди говоримо про те, що пам’ятки нашої духовної культури мають зберігатися Церквою і державою разом. «Софія Київська» має бути і музеєм, і місцем, де підноситься молитва. Тоді храм живе і, як це не дивно, краще зберігається», — твердить о. Георгій Коваленко.

Як РІСУ повідомляла, Кабінет міністрів вирішив передати комплекс історичних споруд «Софія Київська» до сфери управління Міністерства культури і туризму. Напередодні колектив Національного заповідника «Софія Київська» звернувся листом до Президента із закликом захистити найбільшу християнську святиню України від знищення. Під листом стояли сотні підписів, у тому числі від іноземних науковців, що приєдналися до звернення. На думку підписантів, перепідпорядкування Софії "призведе до дестабілізації роботи музеїв заповідника, руйнування існуючої ефективної системи управління та поставить під загрозу збереження світової та національної культурної спадщини". В той же час в ЗМІ прозвучала інформація, що нинішня влада хоче зробити в Софії Київській резиденцію Патріарха Московського.