• Головна
  • Новини
  • Софію Київську передано в сферу управління Міністерства культури...

Софію Київську передано в сферу управління Міністерства культури

14.02.2011, 13:44
Софію Київську передано в сферу управління Міністерства культури - фото 1
Кабінет міністрів вирішив передати комплекс історичних споруд «Софія Київська» до сфери управління Міністерства культури і туризму. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Sofiya.jpgКабінет міністрів вирішив передати комплекс історичних споруд «Софія Київська» до сфери управління Міністерства культури і туризму. Про це 14 лютого повідомила прес-служба Кабміну.

Водночас Міністерству фінансів доручено передати Мінкульту відповідні бюджетні призначення на утримання і розвиток «Софії Київської».

“Передача «Софії Київської» в управління профільного міністерства, яке має належну науково-методичну базу і уповноважене представляти Україну у питаннях історико-культурної спадщини в міжнародних відносинах, має сприяти розвитку заповідника, проведенню науково-історичних досліджень і практично зміцнити заповідний статус безцінної спадщини князівських часів”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Микола Азаров раніше висловився за те, щоб музеї і заповідники перебували в сфері управління профільного міністерства, яке повинно забезпечити їх збереження і розвиток.

До цього часу Софія Київська, яка є пам’яткою доби Київської Русі і входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, перебувала у сфері управління Міністерства регіональної політики, будівництва і житлово-комунального господарства.

Як вже РІСУ 8 лютого повідомляла, колектив Національного заповідника «Софія Київська» звернувся листом до Президента із закликом захистити найбільшу християнську святиню України від знищення. Під листом стояли сотні підписів, у тому числі від іноземних науковців, що приєдналися до звернення. На думку підписантів, перепідпорядкування Софії "призведе до дестабілізації роботи музеїв заповідника, руйнування існуючої ефективної системи управління та поставить під загрозу збереження світової та національної культурної спадщини".