• Головна
  • Новини
  • В Україні з’явиться перший храм святого козака Петра Калнишевського...

В Україні з’явиться перший храм святого козака Петра Калнишевського

09.11.2010, 09:31
В Україні з’явиться перший храм святого козака Петра Калнишевського - фото 1
Вперше в Україні буде відкрито храм святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського). Будівництво святині закінчується в селищі Недригайлів (Сумська область).

exklusiv.gifhram.jpgВперше в Україні буде відкрито храм святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського). Будівництво святині закінчується в селищі Недригайлів (Сумська область).

Нещодавно відбулося освячення накупольних хрестів до п’яти храмових куполів. Обряд провів єпископ Сумський і Охтирський УПЦ КП Мефодій разом з духовенством Недригайлівського, Роменського, Конотопського та Сумського благочинь.

hram2.jpgНа Сумщині до постаті Петра Калнишевського особливе ставлення. Адже він народився в с. Пустовійтівка, Лубенського полку, біля міста Ромни. За життя останній кошовий отаман Запорізької Січі був вправним воїном та глибоко віруючою людиною. За його сприяння та підтримки на Сумщині будувалися церкви, зокрема храм Святої Трійці в Пустовійтівці та Покровська церква в Ромнах.

У 2008 році останнього кошового було приєднано до лику святих. День праведного Петра Багатостраждального відзначається на Покрову Пресвятої Богородиці, покровительки козацтва. Його ім’я занесене у православний церковний календар, а Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату благословив будівництво храмів на його честь.

Hram3.jpgЯк розповів кореспонденту РІСУ Ірині Стегній настоятель храму, протоєрей Василь, коли в Недригайлові закладався храм, було вирішено, що він носитиме ім’я цього видатного святого, а також ще двох святих. «Храм є трьохпридільним, тому два інші приділи названі на честь святителя і чудотворця Миколая, оскільки у 50-х роках ХХ століття неподалік був зруйнований Свято-Миколаївський храм, та святої великомучениці Варвари», – повідомив отець Василь.

Собор збудований в древньому козацькому стилі та нагадує своєю архітектурою Мгарський козацький монастир.

hram1.jpgЯк повідомив секретар Сумської єпархії УПЦ КП отець Петро Попадинець, роботи з будівництва храму вийшли на фінішну пряму – залишилося провести внутрішнє оздоблення та встановити іконостас. Молебні в храмі проходять вже зараз.

Будівництво церкви на честь святого праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) триває і в Черкаській області – у хуторі Буда Чигиринського району неподалік від тисячолітнього дуба Максима Залізняка.