• Головна
  • Новини
  • Влада столиці пояснила, що розмови про продаж храму Миколи Притиска — «дурна помилка»...

Влада столиці пояснила, що розмови про продаж храму Миколи Притиска — «дурна помилка»

20.08.2010, 11:17
Влада столиці пояснила, що розмови про продаж храму Миколи Притиска — «дурна помилка» - фото 1
Староста храму Миколи Притиска УПЦ КП Михайло Балаж розповів, що Руслан Кухаренко, начальник Управління охорони пам’яток Київської міської державної адміністрації (КМДА) спростував інформацію про те, що храм виставили на продаж.

Миколи_Притиска_КП.jpgСтароста храму Миколи Притиска УПЦ КП Михайло Балаж розповів, що Руслан Кухаренко, начальник Управління охорони пам’яток Київської міської державної адміністрації (КМДА) спростував інформацію про те, що храм виставили на продаж. Він запевнив адміністрацію храму, що ніхто нічого продавати не буде.

«Це просто дурна помилка. Це неможливо, оскільки і церква, і сусідній церковний будиночок – пам’ятки архітектури», — запевнив чиновник.

У тому, що храм не продадуть, як повідомляє «Газета по-київськи», 18 серпня парафіян запевнив і в.о. мера Олександр Попов.

Довідка:

Від 1992 р. храм Миколи Притиска належить громаді УПЦ Київського Патріархату. У громади укладений договір про постійне користування храмовим приміщенням і двоповерховим церковним будинком.

Храм Миколи Притиска був зведений в період від 1695 до 1707 року. Є версія, що назва храму пов’язана зі спробою пограбування. Мовляв, вночі в церкву заліз злодій і раптом його притиснуло іконою св. Миколи, що зірвалася з кріплення. Подію визнали чудом і почали називати церкву Миколи Притиска. Двоповерховий церковний будинок, за адресою вул. Хорива, 5, побудували 1830 року. У ньому жили священики, функціонували церковна школа і бібліотека.

Повідомлення про те, що КМДА має намір продати храм Миколи з’явилося в газеті «Хрещатик» 13 серпня: орендарям пропонувалося викупити 454 кв. м храму.