З Лаври музеї виселяють в нікуди

16.08.2010, 10:09
З Лаври музеї виселяють в нікуди - фото 1
Постанова Кабміну Миколи Азарова про виселення з Києво-Печерської Лаври "богонеугодних" інституцій та організацій ставить під удар низку унікальних культурних інституцій і художніх скарбниць України.

Lavra_w.jpgПостанова Кабміну Миколи Азарова про виселення з Києво-Печерської Лаври "богонеугодних" інституцій та організацій ставить під удар низку унікальних культурних інституцій і художніх скарбниць України. Про це повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ з посиланням на статтю у тижневику "Дзеркало тижня".

"Формально заповідник на території Лаври начебто вирішено зберегти. Та ось тільки керувати йому буде, по суті, нічим. З ініціативи монастиря на сьогоднішній день вже підготовлено спеціальний документ з черговістю виселення музеїв і майстерень, що знаходяться на території Лаври." Розчистити "значну частину території планується до нового року. А далі – до середини 2011-го – остаточно завершити переселення", – зазначають у виданні.

У матеріалі наголошується, що мова йде про "п'ять найбільших музеїв національного значення": Музей історичних скарбів і коштовностей, Музей українського народного декоративного мистецтва, Музей книги і друкарства, Музей театрального, музичного та кіномистецтва, Музей мініатюри, а також про художні майстерні, які знаходяться там понад 100 років. Також з території Лаври вирішено прибрати клініку Інституту ім.Громашевского.

"Прихильники передачі монастирю приміщень, займаних нині заповідником і лікарнею, апелюють до історичної справедливості. Аргументація: Лавра – православна святиня, і належати має тільки монастирю ... Цілком очевидно, що монастир з волі держави зайняв досить агресивну позицію, яка слабо співвідноситься з загальнокультурними нормами. Як будь-якому власнику, йому хочеться розширити володіння, відновити статус-кво дореволюційного зразка ", – говориться в статті.

"На думку багатьох експертів, поспішне звільнення території Верхньої Лаври – проект скоріше політичний. Бо там має розміститися резиденція Патріарха Московського. Він останнім часом все частіше буває в Україні. Очевидці стверджують, що вже сьогодні територію" зондують "московські архітектори, плануючи майбутній євроремонт в майбутніх палатах Патріарха", – зазначають у виданні.

Автори матеріалу вважають, що "один з найбільш ймовірних варіантів розвитку подій – переселення в сусідній" Мистецький Арсенал "– музейно-виставковий комплекс, задуманий ще колишньою владою як якийсь" український Лувр ". Однак наразі велика частина території" Мистецького Арсеналу "знаходиться в аварійному стані і потребує масштабної реконструкції.

"Найважливіший акцент у цьому питанні: передислокація буде поетапною, ніхто не збирається рубати з плеча. Це серйозна справа, в якому об'єднають зусилля і Міністерство культури, і Київське управління культури. Можливо, набагато раніше потрібно було вивчити список організацій, які влаштувалися в Лаврі. Адже серед них безліч і таких, які не мають ніякого відношення ні до релігії, ні до культури, а швидше до комерції. Будь-який певний термін у процесі переселення остаточно не встановлено. Чи є ризики? Безумовно. Бо всім відома доля Музею історії Києва , який за час своїх переїздів "розгубив" художні твори: пропало 170 унікальних картин ... Сподіваємося, що подібне не повториться", – заявила начальник Управління культури Київської міськдержадміністрації Світлана Зоріна.

Нагадаємо, 17 липня Київська міська рада передала Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник у державну власність.

Крім того, раніше депутат від БЮТ Володимир Яворівський заявив, що Московський Патріархат за підтримки Партії регіонів має намір повністю заволодіти Києво-Печерською Лаврою. "Мені в руки потрапила доповідна записка на ім'я Прем'єр-міністра М. Азарова, підписана архиєпископом Вишгородським, намісником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Павлом. У ній керівництво Московського Патріархату пропонує вилучити величезну кількість приміщень на території Києво-Печерської Лаври, які до цього часу належали установам культури", – сказав він.