Одеський кафедральний Спасо-Преображенський собор хочуть встигнути передати УПЦ (МП) до візиту Кирила

Закінчення процедури передачі – 21 липня, в переддень освячення Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору Патріархом Московським і Всієї Русі Кирилом.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел та голова правління Благодійної організації «Опікунська рада Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору» Василь Ієремія 15 липня підписали договір добровільного пожертвування і акту прийому-передачі будівель і госпблоку Спасо-Преображенського собору Одеській єпархії УПЦ.

«Сьогодні відбулася велика історична подія, тому що це святиня не тільки українського народу, але і всієї Київської Русі, оскільки собор займав третє місце в Російській Православній Церкві за величчю. Тому повернення храму місту, Україні, народу, Церкві – це велика справа. Я вдячний всім тисячам одеситів, які приносили іноді останню копійку для того, щоб створити цю святиню, яка стала домом молитви на всі часи», – відзначив Митрополит Агафангел.

«Це не є закінченням процедури передачі собору, так як для остаточної юридичної реєстрації необхідно отримати держреєстрацію в МБТІ, необхідно також отримати окрему адресу на весь комплекс будівлі собору, отримати свідоцтво про реєстрацію будівель собору на Українську Православну Церкву. Закінчення процедури передачі – 21 липня, в переддень освячення Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору Патріархом Московським і Всієї Русі Кирилом.

Як інформує агентство «Глобус Одеси», мер міста в урочистій обстановці вручить Українській Православній Церкві свідоцтво про право власності на будівлю Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору, щоб освячення відбувалося тоді, коли він вже буде у власності Церкви. Це унікальний договір, оскільки це перший договір, підписаний Одеською єпархією про пожертвування єпархії будівлі собору. Договорів з єпархією про пожертвування ще не було», – зазначив Ієремія.