• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет у Вінниці освятив "вистражданий" кафедральний собор...

Патріарх Філарет у Вінниці освятив "вистражданий" кафедральний собор

17.05.2010, 14:19
ВІННИЦЯ – Новий храм на честь Нерукотворного образу Господа нашого Ісуса Христа нині є найбільшою церквою УПЦ КП у Вінниці. Освятив собор 15 травня Предстоятель УПЦ КП Патірарх Філарет під час архипастирського візиту до Вінницькоє єпархії. Про це повідомляє кореспондент РІСУ Олена Качуровська.

Зведення цього храму, яке почалось ще в середині 90-тих років, йшло дуже важко – постійні суперечки за земельну ділянку відтермінували його зведення. Єпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій (Хаврук) у своїй промові під час урочистості назвав цей храм «вистражданим». Наразі він виконує функцію кафедрального собору. Хоча нова церква є не надто великою за розміром і знаходиться далеко від центральної частини міста – вибирати єпархії не доводиться: ніякого кращого місця для кафедрального собору місцева влада не виділяє. Поки що УПЦ КП у Вінниці має лише 3 повноцінні церкви. Решта – вагончики або маленькі каплички.

Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54842

 

На запрошення єпископа Онуфрія прийти на освячення храму, на яке прибув і Глава Церкви, ніхто з представників обласної влади не відгукнувся. Проте приїхали три єпископи з сусідніх єпархій: архиєпископ Черкаський і Чигиринський Іоан, архиєпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав та єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк.

За словами Патріарха Філарета, головною метою його приїзду у Вінницю, було не стільки освячення храму, скільки підтримка місцевого духовенства і вірних. Нагадаємо, кілька місяців тому через священиків-перебіжчиків УПЦ КП на Вінниччині втратила одразу кілька храмів, які відійшли до УПЦ.

«Я приїхав підтримати людей. Підтримати і запевнити: Українська церква є і буде! І прийде час, коли буде одна помісна українська Церква, – сказав Патріарх. – В Україні вже зараз Київський Патріархат за кількістю віруючих перевершив набагато Московський Патріархат. Згідно з соцопитуванням, 14,5 млн. людей належать до Київського Патріархату і 9 млн. до Московського. А колись нас було набагато менше. Кількість віруючих Київського Патріархату постійно зростає. Чому так відбувається? Тому що народ хоче мати в Україні свою церкву, хоче мати Богослужіння українською мовою. Дуже багато нині будується храмів. Зараз наступає літо і я буду їздити по Україні, освячувати нові храми».

Загалом Патріарх Філарет оптимістично дивиться у майбутнє. І навіть до нещодавньої невдачі у Криму, де місцева влада відмовилась виділяти земельну ділянку під будівництво монастиря, ставиться по-філософськи: «Претензій до Кримської влади не маємо», – сказав єрарх. – «В одному місці не дали землю, а в іншому дали».

Під час інтерв’ю Патріарх Філарет також згадав про нещодавню заяву Президента Януковича, в якій він декларував рівне ставлення до всіх конфесій і невтручання держави у внутрішньоцерковні справи. «Ми вітаємо цю позицію Президента. Держава не повинна втручатися у справи Церкви, а Церква не повинна втручатись у політику», – сказав Патріарх Філарет. – «А як воно буде – побачимо».

Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54830
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54831
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54833
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54834
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54835
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54837
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54838
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54839
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54840
Патріарх Філарет у Вінниці освятив 'вистражданий' кафедральний собор - фото 54841