• Головна
  • Проекти
  • Відновлену на найвищому місці Одеси кірху освятить єпископ Баварії...

Відновлену на найвищому місці Одеси кірху освятить єпископ Баварії

16.04.2010, 11:57
Відновлену на найвищому місці Одеси кірху освятить єпископ Баварії - фото 1
Євангельська церква св. Павла в Одесі (Україна) буде заново освячена під час святкового богослужіння 17 квітня. Відновлення кірхи, яка згоріла 1976 року, розпочалося 2005 року при матеріальній підтримці Німеччини, зокрема Баварії.

Кірха_Одеса_1.jpgОДЕСА — Євангельська церква св. Павла в Одесі (Україна) буде заново освячена під час святкового богослужіння 17 квітня. Відновлення кірхи, яка згоріла 1976 року, розпочалося 2005 року при матеріальній підтримці Німеччини, зокрема Баварії. Проповідь під час святкового богослужіння виголосить єпископ Баварії Йоганнес Фрідріх.

При відновленій кірсі діятиме «Німецький центр св. Павла». До майбутнього центру, за інформацією порталу «Credo.ru», увійдуть «Баварський будинок в Одесі» на узбережжі Чорного моря, де планують здійснювати різноманітні економічні і соціальні проекти, а також інші приміщення, де відбуватимуться мовні курси та інші заходи.

Витрати з відновлення церкви, які складають 7,1 млн євро, переважно узяла на себе Євангельська Церква Баварії.

При храмі діє громада Німецької євангельсько-лютеранської Церкви в Україні (ЄЛЦУ), яка співпрацює з Баварською Євангельською Церквою. ЄЛЦУ має 34 громади по всій Україні.

На освячення храму запрошені представники всіх конфесій, що знаходяться в Одесі. Також приїдуть гості з німецького міста Регенсбурга, зокрема бургомістр. Регенсбург подарував храму св. Павла в Одесі 250 кущів білих троянд, які в травні висадять довкола собору.

Уже 16 квітня в міському саду Одеси гратиме духовий Регенсбурзький оркестр. Концерт, на якому виконуватимуться твори Баха, відбудеться 18 квітня в приміщенні кірхи.

Довідка:

Євангельська церква св. Павла збудована 1897 р. на найвищому місці міста в стилі неокласицизму. Багато років вона була орієнтиром для моряків, які заходили в порт Одеси. Перед початком Першої світової війни церковна громада налічувала близько 10 тисяч членів.

Як і більшість євангельських общин в колишньому СРСР, її систематично намагалися знищити в 1920-30 рр. Найвідомішою жертвою, загиблою від рук комуністів, був Теофіл Ріхтер, органіст в церкві св. Павла і батько всесвітньо відомого піаніста Святослава Ріхтера.