• Головна
  • Новини
  • "Софія втратила первинне значення. Повертати її Церкві не можна", стверджують в національному заповіднику "Софія Київська"...

"Софія втратила первинне значення. Повертати її Церкві не можна", стверджують в національному заповіднику "Софія Київська"

02.03.2010, 12:41
"Софія втратила первинне значення. Повертати її Церкві не можна", стверджують в національному заповіднику "Софія Київська" - фото 1
Софійський собор у Києві відноситься до числа пріоритетних об'єктів, повернути які Синод Української Православної Церкви на останньому засіданні попросив Президента країни Віктора Януковича.

Sofiya.jpgКИЇВ – Софійський собор у Києві відноситься до числа пріоритетних об'єктів, повернути які Синод Української Православної Церкви на останньому засіданні попросив Президента країни Віктора Януковича. "Свята Софія – це кафедральний собор Київських митрополитів, проте зараз у нас немає можливості там молитися", – відзначає прес-секретар Митрополита Київського і всієї України Владимира протоєрей Георгій Коваленко.

Однак, як повідомляє «Релігія в Україні», директор національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська вважає, що прохання Церкви не може бути виконане. "Повертати Церкві Софію і подібні до неї цінності не можна. Вона належить всьому світу, оскільки це унікальний культурний пам'ятник, що втратив в очах суспільства своє первинне значення", – говорить вона.

Крім того, Н. Куковальська вважає, що Церква не зможе підтримувати Софію в належному стані. Зараз, за її словами, у музеї-заповіднику працюють "наукові інститути і величезна кількість фахівців з реставрації та експлуатації пам'яток".

Софійський собор у Києві, один з найдавніших православних храмів Русі, побудований в XI столітті. На початку XVII століття він тимчасово перебував у підпорядкуванні греко-католиків, після чого знову його повернули православним. За радянських часів храм закривався і в окремі роки відкривався знов для проведення богослужінь. Зараз собор не передано жодній з конфесій України і є музеєм-заповідником, в якому допускається проведення урочистих богослужінь.

Національний заповідник "Софія Київська" включає 54 пам'ятки архітектури і розташовується на території понад 35 га, на яких, крім Софійського собору, є Андріївська, Кирилівська церкви і Золоті ворота.