• Головна
  • Проекти
  • Президент України видав Указ про передачу УПЦ Харлампієвського монастиря, розташованого на території Шосткинської виправної колонії №66...

Президент України видав Указ про передачу УПЦ Харлампієвського монастиря, розташованого на території Шосткинської виправної колонії №66

02.02.2010, 15:47
Президент України видав Указ про передачу УПЦ  Харлампієвського монастиря, розташованого на території Шосткинської виправної колонії №66 - фото 1
Кабінету міністрів доручено прийняти заходи з метою звільнення колонією №66 приміщень колишнього монастиря, подальшого утримання, використання та розвитку цього об’єкту як пам’ятки культурного спадку України.

Harlampyevsky_monastyr.jpgКИЇВ – Враховуючи виняткову культурну та історичну цінність ансамблю пам’ятників Гамаліївського Харлампієвського монастиря XVIII століття, що знаходиться в с.Гамаліївка Шосткинського району Сумської області, роль його засновників в історії створення української держави та з метою належної охорони цієї видатної пам’ятки культурного спадку України, Президент постановив Кабінету міністрів України прийняти заходи з метою звільнення Шосткинською виправною колонією №66 приміщень і будівель колишнього Гамаліївського Харлампієвського монастиря, подальшого утримання, використання та розвитку цього об’єкту як пам’ятки культурного спадку України, а також пропрацювати питання забезпечення прав релігійних громад на використання його культовим спорудженням. Текст відповідного указу розміщений на офіційному сайті Глави держави.

Також уряд повинен передбачувати під час доопрацювання проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» і підготовки проектів законів про державний бюджет на подальші роки кошти, необхідні для фінансування заходів, пов’язаних із реставрацією, реабілітацією, ремонтом і збереженням пам’ятників ансамблю Гамаліївського Харлампієвського монастиря.

luka_1_3_sm.jpgЗа повідомленням сайту «Православіє в Україні», керуючий Конотопсько-Глухівською єпархією архиєпископ Лука так прокоментував цей документ: «У Конотопсько-Глухівській єпархії цей Указ Президента зустрінутий з величезною радістю. Справа в тому, що багато років ми вели переписку з різними державними інстанціями про передачу Гамаліївського Харлампієвського монастиря віруючим Української Православної Церкви. Останнім часом активну допомогу в цьому робив народний депутат А.Л.Деркач.

Два роки тому на черговий лист про повернення православної святині Церкві, нам було дано відповідь, що необхідно мінімум 56 мільйонів гривень, аби перевести колонію в інше місце. Зрозуміло, що таких величезних грошей у єпархії немає. Тому нинішній Указ дозволяє сподіватися, що кошти будуть заплановані у державному бюджеті. Щиро впевнений, що це дуже мудре рішення. А ми у свою чергу зробимо все можливе, щоб в цій обителі відроджувалося життя, щоб архітектурний ансамбль став перлиною Шосткинського краю.

Протягом десяти років клірики єпархії окормляли засуджених, в колонії постійно проводиться місіонерська робота. З керівництвом ШВК-66 та єпархією укладений договір про співпрацю».