• Головна
  • Проекти
  • Святогірський монастир на Волині отримає з Держбюджету 9,3 млн грн...

Святогірський монастир на Волині отримає з Держбюджету 9,3 млн грн

14.01.2010, 11:37
Святогірський монастир на Волині отримає з Держбюджету 9,3 млн грн - фото 1
Уряд виділив 9,3 млн грн на здійснення першочергових аварійно-відновних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території Святогірського монастиря в с. Зимне Волинської області.

Zumne.jpgЛУЦЬК Уряд виділив 9,3 млн грн на здійснення першочергових аварійно-відновних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території Святогірського монастиря в с. Зимне Волинської області.

Як повідомили ZAXID.NET в управлінні у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату КМУ, відповідне розпорядження Кабінету міністрів прийняте на засіданні Уряду 13 січня.

Зазначені кошти виділені з резервного фонду Державного бюджету.

Зимненський Святогірський монастир-фортеця – один з найдавніших духовних центрів України. Це справжня фортеця, що височіє на Святій Горі над заплавом річки Луги поряд з с.Зимне Волинської області. Монастир включений в перелік ста найпривабливіших куточків України.

Перша літописна згадка про Зимненський Святогірський монастир є в рукописному “Житії Преподобного Феодосія Печерського”, де згадується, що 1073р. тут зупинився на перепочинок знеможений паломництвом до Константинополя печерський ігумен Варлаам (син києвського воєводи Вишати), однак так і не поправився від недуги й за кілька днів помер.

У 16 ст. Зимненський монастир перетворився на одну з твердинь українського православ’я, що поряд з іншими монастирями Волині й Галичини боролася проти покатоличення й полонізації української шляхти й простого люду. В цей період його частими гостями й щедрими жертводавцями були впливові князі Корецькі, Вишневецькі, Радзивілли, Киселі, Виговські. Окремі з цих вельможних жертводавців були поховані у підземній крипті монастирського собору Успіння Пресвятої Богородиці .

У наш час у Святогірському Свято-Успенському Зимненському комплексі розміщений діючий православний жіночий монастир.