• Головна
  • Новини
  • Римо-католицька громада занепокоєна руйнацією храму архітектора Городецького...

Римо-католицька громада занепокоєна руйнацією храму архітектора Городецького

15.12.2009, 11:30
Римо-католицька громада занепокоєна руйнацією храму архітектора Городецького - фото 1
Прес-конференція за участю єпископа-помічника Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні Станіслава Широкорадюка та голови парафіяльної спільноти храму св. Миколая в Києві Станіслава Григорука відбулася 11 грудня у приміщенні святині.

preskonferencija.jpgКИЇВ — Прес-конференція за участю єпископа-помічника Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні Станіслава Широкорадюка та голови парафіяльної спільноти храму св. Миколая в Києві Станіслава Григорука відбулася 11 грудня у приміщенні святині. Прес-конференція стосувалася теми повернення храму римо-католицькій громаді.

Визначення, кому ж повинна належати пам’ятка, триває уже понад 10 років. Єпископ Станіслав наголосив, що для католиків  повернення храму є  дуже важливим. Першою причиною, за його словами, є те, що святиня руйнується, проте  ніхто на це не звертає жодної уваги.

На запитання журналістів, що буде з органом, єпископ дав відповідь, що його ніхто руйнувати не збирається, і концерти також будуть відбуватися (так як це буває у храмі св. Олександра у Києві), але орган можна цілком безпечно перенести на хори, звідки він буде звучати ще краще.

_dach_sw_mikolaj.jpgПісля закінчення прес-конференції, як повідомляє Католицький медіа-центр, відбулася екскурсія в приміщенні храму, де журналісти та відео-оператори різних телеканалів мали змогу на власні очі побачити, як руйнується видатна пам’ятка архітектури.

Довідка:

Костел св. Миколая в Києві, що розташований на вулиці Велика Васильківська, 10 грудня відсвяткував своє 100-річчя. 1899 році римо-католицька громада звернулися до губернатора Києва з проханням дозволити побудувати їм другий костел (Олександрівський костел на той час уже був) і назвати його на честь імператора Миколи II.

Храм зводили 10 років, витративши на будівництво 500 тисяч рублів. У конкурсі на кращий проект переміг студент-інженер Станіслав Воловський, а наставником йому призначили відомого київського архітектора Владислава Городецького.

Саме він домалював готичну троянду, третю баню і витончені шпилі костелу. А потім ледь не потрапив до в'язниці за ненавмисне вбивство. Під час будівництва з риштувань зірвався і загинув будівельник, правоохоронці вирішили, що це сталося через недбалість Городецького. Однак колеги довели, що провини архітектора не було.

За радянських часів у костелі розміщувалися склади. Будинок органної музики, який досі знаходиться у костелі розташували у приміщенні храму 1989 року.

На сьогодні, щоб передати храм римо-католицькій громаді, підшукують нове приміщення для будинку органної музики. Римо-Католицька Церква хоче повернути будівлю з власності міста собі. За словами голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця, орган, що знаходиться в храмі, можливо, переїде до будинку культури «Арсенал», але це питання ще остаточно не вирішене.
Залишається відкритим також питання реставрації костелу. Будівлю нещодавно реставрували, але вона знову вкрилася мікротріщинами через те, що поїзди метро, які проходять прямо під костелом, створюють вібрацію. За словами Бригинця, «підлило масла у вогонь» і будівництво бізнес-центру по сусідству.