• Головна
  • Новини
  • Духовенство Вірменської Апостольської Церкви — проти передачі монастиря Сурб-Хач Міністерству культури Криму...

Духовенство Вірменської Апостольської Церкви — проти передачі монастиря Сурб-Хач Міністерству культури Криму

11.12.2009, 11:56
Духовенство Вірменської Апостольської Церкви — проти передачі монастиря Сурб-Хач Міністерству культури Криму - фото 1
Свою оцінку рішення Верховної Ради Криму про передачу монастиря Сурб-Хач як відділу Кримського етнографічного музею Миністерству культури Криму висловило духовенство Вірменської Апостольської Церкви (ВАЦ).

Xazc_1.jpgКРИМ — Свою оцінку рішення Верховної Ради Криму про передачу монастиря Сурб-Хач як відділу Кримського етнографічного музею Миністерству культури Криму висловило духовенство Вірменської Апостольської Церкви (ВАЦ). На думку священнослужителів, монастир повинен залишатися діючим, а при ньому може додатково розташовуватися музей.

На сьогодні, як інформує агентство «Кафа», триває переговорний процей, який має вирішити долю пам’ятки національного значення.

Керуючий справами монастиря Аркадій Байбуртський зазначив, що Сурб-Хач слід зробити релігійним культурним центром. «Ми уже маємо приклад інших монастирів, наприклад, Топловського чи Успенського. Можна подивитись і на Грецію, де все побудовано на так званому паломницькому туризмі», — зазначив він. При цьому, як сказано у повідомленні прес-служби Престолу Святого Ечміадзину, ВАЦ «не проти, щоб на території храму функціонував музей, але ця територія повинна залишатися святим місцем».

Кримські вірмени також відреагували на заяву ВР Криму. Вони бачать лише один вихід із ситуації, що склалася — «сідати за стіл переговорів і домовлятися, як зберегти пам’ятку, щоб поряд з цим вона функціонувала як храм».

«Монастир повинен стати монастирем — це моя чітка позиція, там є і там повинні бути монахи», — заявив голова Вірменської громади Криму Олег Габріелян.

На його думку, перетворення монастиря в діючу святиню не перешкодить йому залишатися музейним закладом.