Томос став подією року, - соцопитування

28.12.2018, 14:55
25 грудня відбулося останнє у цьому році польове соціологічне дослідження. Відповідно, вже можна оголосити про його результати та з впевненістю сказати, що центральною подією року в Україні – стало об’єднання Церков.

25 грудня відбулося останнє у цьому році польове соціологічне дослідження. Відповідно, вже можна оголосити про його результати та з впевненістю сказати, що центральною подією року в Україні – стало об’єднання Церков.

Про це на конференції «2018-й: Підсумки і прогнози»,  яку транслював телеканал ZIK, говорила директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

«Вчора нам передали останні результати соціологічних досліджень, які були проведені 25 грудня. Тому я не думаю, що ще хтось в такі короткі терміни робив би опитування»,  – сказала Бекешкіна.

Вона розповіла, що у людей питали про останні події в Україні та який вплив вони мали на електоральну громадську думку.

«Певні питання ми ставили постійно і таким чином було проведено моніторинг. Головною подією року, звичайно, було визнано об’єднання церков – томос. Хочу зауважити, що питання були відкритими і люди мали змогу своїми словами вписати назву події чи прізвище політика. Тому цифри у підсумку не є великими, але важливими», – розповіла вона.

Також у людей запитували про події закордоном, і можна зробити висновок, що українці мало знають про них.

«Політичною подією року визнано протести у Франції, за яку голосували сім відсотків респондентів, санкції проти Росії як міжнародна подія набрали чотири відсотки, події у Вірменії – три відсотки. Тому можна зробити висновок, що наші люди не надто обізнані у міжнародних подіях. Через це існує певний світоглядний ізоляціонізм, бо людей цікавить лише те, що відбувається всередині країни», – зазначив він.

Також серед питань було і те, хто став політиком року в Україні. Як і минуло року, рейтинг очолив чинний Президент України.

«У 2018 році, як і торік, політиком року назвали Петра Порошенка. Минулого року він мав десять відсотків, а цього отримав 16 відсотків. За ним Юлія Тимошенко і за неї віддали 12 відсотків голосів, а ще минулого року у неї було лише 6 відсотків, у Олега Ляшка 6 відсотків, а минулого року він мав 5 відсотків. Ба більше, ще минулого року на другому місці був Саакашвілі, про якого зараз вже мало хто пам’ятає. Але цікаво те, що 25 відсотків громадян не назвали жодної кандидатури. Тому другі і треті місця змінюються, але Петро Порошенко за будь-яких відсотків втримує лідируючу позицію», – прокоментувала Бекешкіна.