• Головна
  • Новини
  • Більшість українців вважають УПЦ КП правонаступницею Православної Церкви Київської Руси...

Більшість українців вважають УПЦ КП правонаступницею Православної Церкви Київської Руси

21.08.2018, 17:46

Більше ніж половина українців (52%) вважають, що Українська Православна Церква Київського Патріархату (УПЦ КП) швидше має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, затвердженої в Київській Русі 1030 років тому, ніж будь-яка інша церковна організація, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у серпні 2018 року.

Більше ніж половина українців (52%) вважають, що Українська Православна Церква Київського Патріархату (УПЦ КП) швидше має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, затвердженої в Київській Русі 1030 років тому, ніж будь-яка інша церковна організація, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у серпні 2018 року. Про  це повідомляє «День».

Про Українську Православну Церкву (Московського Патріархату) як правонаступницю заявили 12% опитаних, 3% обрали Українську Автокефальну Православну Церкву, 2% - Російську Православну Церкву, 5% - іншу. 27% респондентів не змогли визначитися в цьому питанні.

При цьому майже 70% опитаних вважають швидше Україну, а не РФ спадкоємицею Київської Русі. Протилежної думки дотримуються лише 9%. Ще 6% вважають, що ані Україна, ані РФ не можуть претендувати на спадок Давньоруської держави.

За десять років тих, хто вважає Україну спадкоємицею Київської Русі, побільшало (у 2008 році таких було 54%), а тих, хто дотримується протилежної думки, поменшало (у 2008 їх було 18%). У свою чергу кількість тих, хто дотримується думки, що УПЦ КП має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, затвердженої в Київській Русі 1030 років тому, за десять років збільшилося більш ніж у півтора рази, йдеться в результатах дослідження.

Дослідження було проведене методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face) 3-10 серпня 2018 року серед 2 тисяч жителів України віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном і типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження - не більше ніж 2,2%.