• Головна
  • Новини
  • Церкві та волонтерам українці довіряють найбільше, а ставлення до уряду катастрофічно погіршується...

Церкві та волонтерам українці довіряють найбільше, а ставлення до уряду катастрофічно погіршується

19.01.2016, 10:03
Церкві та волонтерам українці довіряють найбільше, а ставлення до уряду катастрофічно погіршується - фото 1
Церква утримує позиції лідера довіри українців — 58,8%, а 18,4% їй не довіряють (баланс +40,4). Їй більше довіряють люди старшого віку (68,5%), ніж молодше покоління (51%), а також ті, хто отримали середню освіту.

Київський міжнародний інститут соціології з 4 грудня по 14 грудня 2015 року провів власне опитування громадської думки «Омнібус». Найбільшою довірою серед українців користуються Церква та волонтери, а найменшою – опозиція, Уряд України, Верховна Рада та російські ЗМІ (цим інституціям довіряє менше 10% українців).

Довіра населення України

Церква утримує позиції лідера довіри українців — 58,8%, а 18,4% їй не довіряють (баланс +40,4). Їй більше довіряють люди старшого віку (68,5%), ніж молодше покоління (51%), а також ті, хто отримали середню освіту.

У той же час волонтери мають найбільший баланс довіри — +44,1, оскільки їм довіряють 57,6% населення, а не довіряють 13,5%. Значно менший, та все ж позитивний баланс довіри мають громадські організації, укріплюючи свої позиції порівняно з минулими роками: довіряють 34,5%, не довіряють 21%, баланс +13,5.

Вітчизняні ЗМІ, яким довіряють 32,3%, втратили у довірі порівняно з 2014 роком, і баланс довіри до них перейшов у негативний (-6,6). Їм порівняно більше схильні довіряти представники старшого покоління та люди з середньою освітою. Аутсайдерські позиції продовжують займати російські ЗМІ – відсоток довіри до них найменший, а баланс довіри-недовіри негативний у всіх регіонах: 4% довіряють, 77,6% не довіряють, баланс -73,6.

Дещо менше половини населення (45,3%) довіряють Збройним силам України, однак, баланс довіри до них порівняно з вереснем 2014 року знизився (+12,4), оскільки довіра до ЗСУ впала в усіх регіонах, але особливо в Західному та Східному. Інші органи безпеки та правопорядку мають негативний баланс довіри-недовіри, патрульна поліція має дещо більшу довіру серед населення, ніж СБУ та Національна поліція (колишня міліція). Баланс довіри-недовіри до останньої із переходом від міліції до поліції зріс на 3%. Інші опитування КМІСу, проведені в містах, де вже функціонує патрульна поліція, показують, що серед населення переважає нейтрально-позитивне ставлення до неї та до перших результатів її діяльності.

Владні інститути (Уряд та ВРУ) викликають найменше довіри у населення та мають дуже низький баланс довіри й недовіри (-66,3 та -72,4 відповідно). При цьому баланс довіри-недовіри до Уряду України порівняно з вереснем 2014 року впав більше, ніж на 40%, перевершивши негативний показник 2012 року за часів Уряду М.Азарова.

Президент має дещо вищий, ніж опозиція, але так само негативний баланс довіри-недовіри. За час президентства баланс довіри-недовіри до П.Порошенка різко впав, буквально помінявши полюси: з 44 % у 2014-му до -48% наприкінці 2015 року. Порівняно з іншими регіонами, опозиції на Півдні довіряють дещо більше, хоча баланс довіри-недовіри до неї там також негативний. Дещо меншу довіру гаранту виявили представники вікової групи 18-49 років та респонденти з середньою спеціальною і вищою освітою. А тих, хто довіряє опозиції, серед старшого покоління вдвічі більше, ніж серед молодшого.

Опитування проводилося у 110 населених пунктах (PSU) в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Методом інтерв'ю опитано 2022 респонденти. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.