• Головна
  • Новини
  • Церква залишається інститутом найвищої довіри, – експерт Центру Разумкова...

Церква залишається інститутом найвищої довіри, – експерт Центру Разумкова

15.05.2014, 11:08
Церква залишається інститутом найвищої довіри, – експерт Центру Разумкова - фото 1
Знаковим наслідком подій, що минули, стало те, що за останній рік значно зросла кількість віруючих.

Биченко.jpgexklusiv.gifЦерква досі залишається єдиним інститутом для українців, який має не лише найвищий відсоток довіри серед населення, а й загалом має позитивний образ. Про це заявив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко в рамках Круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин», що відбувається 15 травня у Києві.

Знаковим наслідком подій, що минули, стало те, що за останній рік значно зросла кількість віруючих. У 2013 році кількість людей, які визначали себе віруючими, становила 67%, а вже в 2014 році їхній відсоток становить 76%.

«Причинами цього є те, що важкі часи примушують людей навертатись до Бога. Все більше людей не бачать іншого шляху, окрім як звернутись до Бога. Більшість очікують від Церкви співчуття, допомоги – це 78% громадян. Вони вважають, що релігійні діячі мають захищати найбідніші прошарки громадян у разі прийняття владою рішень, що будуть утискати їхні права», – зазначає А.Биченко.

Окрім того, люди покладають надії не лише на Бога, але й на Церкву. 39% респондентів вважають Церкву – Інститутом громадянського суспільства, кажучи, що вона має брати активну участь у суспільно-важливих процесах.

7% переконані, що Церква має захищати насамперед владу у політичних стосунках. Але більшість переконана, що Церква завжди має ставати на бік людей. 74% думають, що Церква має боронити населення від влади та її можливих злочинів.

За словами експерта, коли суспільство не може вирішити проблеми між собою, коли люди чубляться між собою – тоді Церква має вирішити це питання. Але при цьому відносна більшість громадян, 35%, вважають, що Церква має бути відокремлена від держави і не втручатись у державні справи.

«Найправильніше, щоб Церква зверталась до своїх вірних, пропонуючи мирні шляхи вирішення будь-яких конфліктів. Так, 61% громадян сприйняли позитивно звернення ВРЦ від 12 грудня. Тому Церква, як єдиний інститут з найвищим рівнем довіри, може значно сприяти становленню миру в Україні. Головне, щоб Церква поводилась гідно, тому що будь-яка довіра не є вічною і є лише відображенням того, що досі Церква поводила себе так, як їй і належить поводитися», – зазначив А.Биченко.