• Головна
  • Новини
  • Понад 80% українців не чули про доктрину «Русского мира» — соцопитування...

Понад 80% українців не чули про доктрину «Русского мира» — соцопитування

26.04.2013, 15:52
Понад 80% українців не чули про доктрину «Русского мира» — соцопитування - фото 1
Про цю доктрину більше знають ті, хто налаштовані до неї критично: 28,5% вірних УПЦ КП і 35,1% греко-католиків.

Чи знають українці про Лише 18,7% українців знають про доктрину «Русского мира» Патріарха Кирила, йдеться у національному опитуванні, проведеному Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова у березні 2013 р. При чому, за три роки від попереднього опитування їх кількість не суттєво збільшилася — на 1,5%.

Як зауважують в Центрі Разумкова, про цю доктрину більше знають ті, хто налаштовані до неї критично: 28,5% вірних УПЦ КП і 35,1% греко-католиків. По регіонах про неї найбільше чули мешканці заходу України: 36,3%, а найменше — сходу, 12,9%.

Також існують суттєві розбіжності в оцінці доктрини «Русского мира». 70,9% серед опитаних вірних УПЦ (МП) вважають, що вона спрямована на «духовне єднання братніх російського, українського і білоруського народів». Подібно вважають 20% вірних УПЦ КП, 49,4% інших православних і лише 2,5% греко-католиків.

Натомість абсолютна більшість вірних УГКЦ (95%) вважає, що ця доктрина спрямована на «реставрацію Російської імперії». Подібно вважає 69,5% вірників УПЦ КП, 15,1% УПЦ (МП) і 38,6% інших православних.

На заході цю доктрину найбільше пов’язують з імперією, а на півдні — з єднанням братніх народів.

Ідеологічну концепцію Русского мира», пропаговану Патріархом РПЦ Кирилом, в Україні не раз піддавали критиці громадські діячі та релігійні лідери. Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), скажімо, назвав ідею «Русского мира» «пустоцвітом радянської ідеології», який не має нічого спільного ні з Церквою, ні з історією. «Русский мир», на його думку, це концепція відновлення СРСР, перенесена на церковну платформу.

Патріарх УПЦ КП Філарет концепцію Патріарха Кирила теж назвав спробою відновлення російської імперії.

"«Русский мир» – це така приваблива обгортка, як колись «комунізм – світле майбутнє». Під «Русским миром» приховані нова російська імперія, російська влада й російська імперська Церква. Патріарх Кіріл придумав «Русский мир», щоб спочатку відбулося духовне об’єднання навколо Москви, потім – політичне, й зрештою – територіальне. Тобто, щоби відновити російську імперію. Але ці його бажання нездійсненні, бо не можна увійти двічі в одну річку. Зараз нові часи", – сказав Патріарх Філарет.