Віруючі краще захищені від депресії, ніж атеїсти

06.02.2012, 09:13
Дослідження показало, що діти батьків-атеїстів більш схильні до депресії, ніж діти християн. Віруючі люди, які проживають у релігійних країнах, відчувають себе щасливішими.

Дослідження показало, що діти батьків-атеїстів більш схильні до депресії, ніж діти християн. Віруючі люди, які проживають у релігійних країнах, відчувають себе щасливішими, повідомляє УНІАН-релігії з посиланням на The Christian Post.

10-літнє вивчення 60 матерів з депресією й без неї та 151 дитини показало, що діти, які виховувалися у віруючих матерів, краще захищені від депресії.

«Люди, які не належать до релігійних громад, мають більший ризик депресивних симптомів або розладів, а особиста релігійна діяльність і переконання не пов`язані з ризиком депресії».

Інше дослідження, в якому брали участь 299 000 чоловік з 11 європейських країн, також показало, що релігійні люди в загальному щасливішими, ніж нерелігійні. Результати, проте, мають силу в основному в місцях, де є широкий релігійний присутність. У більш світських спільнотах рівень щастя серед віруючих і невіруючих був майже однаковий.

Європейське дослідження проводилося університетом Гумбольдта в Берліні і було опубліковано 5 січня в журналі психологічної науки (Journal of Psychological Science). «Результати наводять на думку, що релігійність, хоча б потенційна, має переваги на основі культурних цінностей», - сказав автор дослідження Йохен Гебауер з університету Гумбольдта.

Питання, поставлене в дослідженні, було таким: чи дійсно релігійність збагачує віруючих, як вони відчували себе (спокійно, бадьоро або задоволено) серед інших оцінок щастя, життєвої задоволеності й самооцінки.

Висновки, які були отримані, показали, що релігійні люди дійсно психологічно здоровішими та мають більш високу самооцінку, ніж невіруючі.

Дослідження також відзначає, що через релігійного розмаїття в більшості європейських країн ці переваги, схоже, не будуть очевидними в майбутньому.

Ще в одній статті, опублікованій в Psych Central, який вважається одним з найбільших і найстаріших незалежних секторів в Інтернеті по темі ментального здоров`я та психології, проаналізували, чому саме релігія важлива для питань ментального здоров`я.

«Духовність - це непочатий ресурс для відновлення від серйозних ментальних проблем. Це найголовніша причина. Ми знаємо, що духовність і релігія можуть грати роль у здоров`ї й благополуччі для всіх. Але суспільна система ментального здоров`я не наважується вторгатися в цю сферу », - сказала преп. Лаура Манкусо, яка очолює дослідження зв`язку між духовністю та ментальним здоров`ям в Інституті священства.