• Головна
  • Новини
  • Поліція ініціює взяття під варту підпалювачів синагоги у Херсоні...

Поліція ініціює взяття під варту підпалювачів синагоги у Херсоні

14.05.2020, 15:48
Поліція ініціює взяття під варту підпалювачів синагоги у Херсоні - фото 1

У результаті проведених слідчо-розшукових заходів встановлено двох зловмисників - 18-ти та 19-ти років. 9 травня їм повідомлено про підозру у замаху на умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу. Вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжного заходу. Про це інформує «Південна інформаційна компанія».

У результаті проведених слідчо-розшукових заходів встановлено двох зловмисників - 18-ти та 19-ти років. 9 травня їм повідомлено про підозру у замаху на умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу. Вирішується питання щодо обрання фігурантам запобіжного заходу. Про це інформує «Південна інформаційна компанія».

sina4.jpg

Подія сталася вночі з 19 на 20 квітня в Херсоні по вул. Театральній. Близько третьої години ночі в поліцію зателефонував місцевий житель і розповів, що побачив, як невідомий чоловік підпалив пляшку із запальною рідиною, кинув її на поріг будівлі іудейської релігійної общини. Рідина не розгорілася і пожежі, на щастя, не сталося. За даним фактом Корабельним відділенням поліції було розпочате кримінальне провадження за ст.15, ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Відеокамера, встановлена поблизу з місцем злочину, зафіксувала, що до спроби підпалу релігійної споруди причетні двоє чоловіків. Відеозапис був низької якості, проте завдяки вжитим оперативниками заходам поліцейським вдалося ідентифікувати одного зі зловмисників - і через деякий час правопорушників затримали.

Як повідомив начальник обласного главку поліції Олександр Прокудін, для розкриття злочину працівники поліції провели величезний обсяг роботи, переглянули години відеозаписів з камер, встановлених на вулицях міста, проаналізували дані системи «Безпечне місто». У результаті оперативники управління карного розшуку встановили маршрут руху підозрюваних до та після скоєння злочину.

sina3.jpg

Зловмисники зустрілися ввечері 19 квітня поблизу автомобільного мосту через річку Кошова до мікрорайону «Корабел» і близько опівночі вирушили до синагоги. Рухалися темними провулками, в одному з яких сховали рюкзаки із запасним одягом. Після невдалої спроби підпалу релігійної будівлі підозрювані повернулися до схованки і переодягнулися. Один свій попередній одяг викинув, а інший - поклав речі назад у рюкзак. Неосвітленими вулицями чоловіки рушили через приватний сектор у напрямку Житлоселища, а вже біля мікрорайону «Шуменський» розійшлися у різних напрямках. Один із них пішов у напрямку Таврійського, інший - до р. Кошова, де згодом його зафіксували відеокамери по вул. Дорофєєва. Загалом їх шлях від місця зустрічі до моменту розтавання становив майже 10 кілометрів.

Орієнтування підозрюваних були у кожного пішого та автопатруля. Проте у поле зору правоохоронців вони тривалий час не потрапляли. Утім 9 травня під час охорони громадського порядку в парку «Слави» поліцейські разом із працівниками обласного управління СБУ помітили двох молодих чоловіків, один із яких був дуже схожий на підозрюваного з орієнтування – такий же одяг, тілобудова, зріст. При перевірці з’ясувалося, що 18-річний житель мікрорайону «Корабел» дійсно причетний до скоєння злочину. Ввечері правоохоронці затримали його  в мікрорайоні «Північний».

Під час слідства встановлено, що 19-річний чоловік створив в одному із месенджерів тематичну групу, в якій і познайомився з молодшим за віком хлопцем. Згодом молодики вирішили 20 квітня  кинути в синагогу запалені пляшки з бензином.

На даний час зловмисники підозрюються в скоєнні злочину, передбаченого ст. 15 та ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України. Також вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру в скоєнні кримінального правопорушення за ст. 178 (Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків) Кримінального кодексу України. До суду направлено клопотання про обрання зловмисникам запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Підозрюваним може загрожувати до 10-ти років ув’язнення.