• Головна
  • Новини
  • СБУ схопила чоловіків, які у квітні намагалися спалити херсонську синагогу...

СБУ схопила чоловіків, які у квітні намагалися спалити херсонську синагогу

10.05.2020, 10:07
СБУ схопила чоловіків, які у квітні намагалися спалити херсонську синагогу - фото 1
Правоохоронці затримали підозрюваних у підпалі синагоги у Херсоні, який стався 20 квітня 2020 року. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Службу безпеки України.

Правоохоронці затримали підозрюваних у підпалі синагоги у Херсоні, який стався 20 квітня 2020 року. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Службу безпеки України.

За даними СБУ, зловмисниками виявилися двоє молодиків, фанатів нацистської ідеології. Молодики шляхом підпалу вирішили "відзначити" річницю народження лідера нацизму Адольфа Гітлера.

"Оперативники СБУ ідентифікували підпалювачів та встановили, що у день 75-ої річниці перемоги над нацизмом вони готують нові провокації. Обох зловмисників затримали 9 травня", - розповіли в службі.

Нагадаємо, 20 квітня у Херсноні намагалися підпалити синагогу на вулиці Театральній - єдиній діючій у місті. У синагогу, яка належить Херсонській юдейській релігійній громаді «Хабад», кинули инули пляшки з горючою рідиною, так звані «коктейлі Молотова». Рідина загорілася, але недостатньо сильно, тому пожежа не трапилася.

Цього ж дня на вчинене відреагував посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, який в своїх соціальних мережах звернув увагу представників влади на злочин. У своєму пості посол заявив, що спроба підпалу сталася напередодні Йом а-Шоа, коли в Ізраїлі і світі згадують жертв Голокосту.

З різким засудженням інциденту виступив губернатор Херсонської області Юрій Гусєв, який написав у своєму Facebook, що це злочин є підлим проявом антисемітизму, якому немає місця в Україні. Пост з'явився відразу ж після новин про те, що сталося, в другій половині дня 20 квітня.

21 квітня херсонські поліцейські повідомили, що відкрито кримінальне провадження за фактом спроби підпалу. Крім цього, поліції вдалося з'ясувати, що паліїв було двоє: вони кинули пляшки з пальним і втекли в бік неосвітленій вулиці.

Цей факт став відомий слідству завдяки записам з камери спостереження.