• Головна
  • Новини
  • Поліція відкрила кримінальне провадження через порушення карантину в Почаївській Лаврі...

Поліція відкрила кримінальне провадження через порушення карантину в Почаївській Лаврі

20.04.2020, 13:09
Поліція відкрила кримінальне провадження через порушення карантину в Почаївській Лаврі - фото 1
Національна поліція України повідомила, що почала провадження вже за обома фактами порушень карантинних обмежень, що їх здійснила УПЦ МП і в Святогірській, і також у Почаївській Лаврах.

Національна поліція України повідомила, що почала провадження вже за обома фактами порушень карантинних обмежень, що їх здійснила УПЦ МП і в Святогірській, і також у Почаївській Лаврах.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вони порушені за статтею 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, яка в разі доведення вини передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років, повідомили в НПУ.

«Богослужіння у храмах відбулися з порушеннями карантинних обмежень: і у Святогірській Свято-Успенській лаврі, і в Почаївській Свято-Успенській Лаврі під час Служби перебувала велика кількість осіб, які не дотримувалися соціальної дистанції, при цьому частина з них не використовувала засоби індивідуального захисту», – наголосили в поліції.

В НПУ нагадали, що божественна Літургія в Почаївській Свято-Успенській лаврі відбулася з участю великої кількості вірян. При цьому, згідно із попередніми домовленостями з духовенством Почаївської Лаври, Богослужіння мало проводитися з виконанням усіх умов і правил карантину. Зокрема, парафіяни мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі. Але вже на самому початку Богослужіння поліцейські зафіксували скупчення людей у храмі, ще кілька десятків парафіян перебували на вулиці, і переважна більшість не дотримувалася дистанції. А вже під час релігійної відправи духовенство відчинило двері монастиря, й віряни, всупереч встановленим обмеженням, почали заходити всередину.

Також у Святогірській Свято-Успенській лаврі було зафіксовано зібрання кількохсот людей, які не дотримувалися соціальної дистанції і частина яких була без масок, нагадали в поліції.

Раніше правоохоронці вже повідомляли про провадження через порушення в Святогірській Лаврі в Донецькій області, але щодо ситуації в Почаївській Лаврі в Тернопільській області можливість відкрити таке провадження тільки розглядалася.

І Святогірська, і Почаївська лаври нині перебувають у користуванні УПЦ МП. Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали нині своїх вірян приходити на Великодні Служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу. Третя Лавра в Україні, Києво-Печерська, що теж є нині в користуванні УПЦ МП, за рішенням київської влади закрита на карантин через те, що в ній десятки її ченців та інших мешканців виявилися зараженими новим коронавірусом.