• Головна
  • Новини
  • Прихильники УПЦ МП виштовхали з церкви журналістку, яка цікавилася умовами дотримання карантину...

Прихильники УПЦ МП виштовхали з церкви журналістку, яка цікавилася умовами дотримання карантину

31.03.2020, 10:05
Прихильники УПЦ МП виштовхали з церкви журналістку, яка цікавилася умовами дотримання карантину - фото 1
У селі Снячів Чернівецької області двоє парафіян Свято-Духівської церкви УПЦ МП перешкоджали 30 березня журналістці видання "Чернівці.Онлайн" Галині Єреміці, яка перевіряла церкви на дотримання умов карантину.

У селі Снячів Чернівецької області двоє парафіян Свято-Духівської церкви УПЦ МП перешкоджали 30 березня журналістці видання "Чернівці.Онлайн" Галині Єреміці, яка перевіряла церкви на дотримання умов карантину.

Про це Галина Єреміца повідомила Інституту Масової Інформації.

За її словами, чоловіки намагалися розбити її стрімерську апарату якраз під час прямого ввімкнення.

Коли журналістка зайшла на територію церкви, її зустрів невідомий чоловік, який не пускав у будівлю храму. Згодом підійшов другий, який сказав, що їй не можна до церкви. Чоловіки попросили журналістку вийти за територію церкви, а пізніше виштовхали.

Журналістка викликала поліцію та написала заяву про перешкоджання.

Як повідомила Галина Єреміца, поліція вже встановила особи молодиків, які їй перешкоджали.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає у цьому випадку перешкоджання журналістській діяльності.

Він нагадав про введення урядом карантину, який передбачає певні обмежувальні заходи.

За словами Сафарова, церкви (будь-якого віросповідання) мають обмежити відвідування своїх приміщень під час карантину, хоча їх не можуть обмежувати в релігійній діяльності.

Юрист зазначив, що відповідно до частини другої статті 24 Закону України “Про інформацію”, забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них тощо. Таке втручання, якщо воно відбувається поза підставами, встановленими законом, тягне за собою кримінальну відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

“Одним з найважливіших напрямків діяльності журналістів є висвітлення суспільно-важливої інформації, зокрема про небезпеки для населення. Утаємничення такої інформації заборонено відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України “Про інформацію”. Тож висвітлення інформації про дії фізичних і юридичних осіб, які порушують законодавство України і створюють небезпеку для суспільства – є забезпеченням громадян суспільно важливою інформацією. Це стосується також і релігійних організацій”, - сказав Алі Сафаров.

Він додав, що відповідно до статті 35 Конституції України, кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

“Проте здійснення цього права може бути обмежене законом в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей. Також в статті 35 Конституції України зазначається, що ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою”, - зазначив юрист.

Алі Сафаров нагадав, що Кабінетом Міністрів України 11 березня 2020 року в Україні введено карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу. Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” , у рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності. Зокрема обмежується діяльність, пов’язана з відвідуванням особами приміщень, окрім визначених Кабінетом Міністрів. Церкви (будь-якого віросповідання) також мають обмежити відвідування своїх приміщень під час карантину.