• Головна
  • Новини
  • Суд конфіскував гроші, які Росія виділила на акції протесту проти ПЦУ...

Суд конфіскував гроші, які Росія виділила на акції протесту проти ПЦУ

07.11.2019, 10:29
Суд конфіскував гроші, які Росія виділила на акції протесту проти ПЦУ - фото 1
Печерський районний суд Києва надав дозвіл на конфіскацію в дохід держави $5 тис., які призначалися для схиляння осіб до повалення конституційного ладу (ч. 1 ст.109 КК України).

Печерський районний суд Києва надав дозвіл на конфіскацію в дохід держави $5 тис., які призначалися для схиляння осіб до повалення конституційного ладу (ч. 1 ст.109 КК України).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 29 жовтня.

За даними досудового розслідування, невстановлені громадяни України здійснювали підбір осіб, які за відповідну грошову винагороду мали брати участь у радикальних акціях у Києві. Грошові кошти на проведення цих акцій отримувалися під час відвідування ними території Російської Федерації. Можливими датами, які планувалося використати для вчинення протиправних намірів, були річниця трагічних подій Євромайдану або утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви.

Що стосується $5 тис., то ці кошти наприкінці листопада 2018 року у Москві отримали двоє українців від громадянина Росії. За цю винагороду вони мали провести у Києві низку масових заходів на релігійну тематику, в тому числі таких, що можуть бути спрямовані на зрив отримання Україною Томосу і використання вказаного факту для дестабілізації суспільно-політичної обстановки (мітинги, радикальні акції, масові маніфестації, акти громадянської непокори тощо).

Після прибуття в Україну вони звернулись до співробітників Головного управління СБУ у Києві та Київській області і розповіли всі обставини.

Крім цього, у рамках цього епізоду спецслужби також перевіряли ймовірну причетність настоятеля Києво-Печерської лаври, митрополита УПЦ Московського Патріархату Павла. Зокрема, церковнослужитель мав зустріч в адміністративному приміщенні лаври на вул. Лаврська, 15 з двома українцями, які взяли гроші від російського куратора. Все спілкування записувалося спецслужбами.

Додамо, що наприкінці листопада 2018 року СБУ ініціювала обшук помешкання митрополита УПЦ МП Павла в межах справи про розпалювання міжконфесійної ворожнечі.