• Головна
  • Новини
  • У водія вантажівки з України на кордоні вилучили 17 унікальних ікон ХVIII-XIX століть...

У водія вантажівки з України на кордоні вилучили 17 унікальних ікон ХVIII-XIX століть

25.01.2019, 09:03
У водія вантажівки з України на кордоні вилучили 17 унікальних ікон ХVIII-XIX століть - фото 1
19 січня словацькі митники на КПП "Вишнє Немецке" виявили у вантажівці, що прямувала транзитом з України в Польщу 17 унікальних ікон.

19 січня словацькі митники на КПП "Вишнє Немецке" виявили у вантажівці, що прямувала транзитом з України в Польщу 17 унікальних ікон.

Під час митного контролю український водій надав інформацію лише про товар, який він перевозив у вантажному відділі транспортного засобу. Але про предмети релігійного культу та мистецтва повідомити "забув". Сховав їх у своєму ліжку в кабіні. Про це інформує "Мукачево.нет".

ікони.jpg

«Імпорт та експорт предметів культурної спадщини підлягають особливому режиму, і не тільки в Словаччині. Перевезення таких предметів повинно супроводжуватися документами, включаючи дозвіл відповідного міністерства культури», - зазначила Клара Балогова, прес-секретар регіональної митниці у Міхаловце.

Франтішек Гутек, директор музею Шаріш у Бардейові каже, що це класичні російські ікони, однак дуже цінні. "Я особисто ще ніколи не бачив ікони такого типу, хоча цікавлюся цим вже кілька десятиліть", - каже він.

За словами історика, вони, скоріш за все, з приватної колекції, оскільки не мають жодних позначок на зворотньому боці. У Словаччині особливо цікавляться карпатськими іконами. Від російських їх можна легко відрізнити, адже мають зовсім іншу кольорову палітру.

Переважна більшість з вилученого - це російські ікони 18-го, 19-го і початку 20-го століть. Сукупна вартість попередньо оцінена у понад 15 000 євро. Однак припускають, що їх цінність може бути у рази більшою.