У Дрогобичі невідомі побили вікна у Хоральній синагозі

10.01.2019, 13:47
У Дрогобичі невідомі побили вікна у Хоральній синагозі - фото 1
У місті Дрогобич на Львівщині, невідомі побили вікна у нещодавно відремонтованої Хоральній синагозі.

У місті Дрогобич на Львівщині невідомі побили вікна у нещодавно відремонтованої Хоральній синагозі.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook голова Українського єврейського комітету Едуард Долинський, інформує 4studio.

синагога_1.jpg

Відкриття відновленої після ремонту Хоральної синагоги відбулося минулого року. Синагога була відновлена за кошти російського підприємця, уродженця Дрогобича Віктора Вексельберга.

Довідково. Дрогобицька хоральна синагога є пам’ятником архітектури – однією серед восьми з двадцяти, а за іншими свідченнями – двадцяти трьох синагог Дрогобича, що залишилися у нас після Другої Світової війни. Перша згадка про євреїв у Дрогобичі датується 1404 роком і пов’язана з довіреною особою польського короля Владислава Ягелло Вовчком, який утримував в цьому місті соляні копальні. Видобуток солі в Дрогобичі приваблював заможних єврейських торговців, що привело до заселення євреями прилеглої до соляних родовищ території.

синагога_2.jpg

Із дрогобицькою синагогою тісно пов’язано багато історичних фактів, про котрі знають далеко не всі мешканці міста. Наприклад, вважається, що культова картина дрогобицького маляра Мауриція Готтліба «Євреї моляться в синагозі в Йом-Кіпур» має безпосереднє відношення до дрогобицької синагоги. Хоча деякі історики сперечаються, чи саме велика синагога зображена на картині. Є припущення, що це могла бути одна з менших синагог міста. Однак ця картина Готтліба є однією з найбільших реліквій єврейського мистецтва і зберігається у національному музеї Тель-Авіва, а ще одна – “Христос проповідує в синагозі” у Національному музеї Варшави.