• Головна
  • Новини
  • Увага: Почаївський семінарист-іподиякон став шахраєм у військовій формі...

Увага: Почаївський семінарист-іподиякон став шахраєм у військовій формі

09.01.2019, 14:08
Увага: Почаївський семінарист-іподиякон став шахраєм у військовій формі - фото 1

З весни 2018 року в парафії Києва навідується молодик у військовій формі, Шпер Володимир Володимирович, часто з орденами АТО на грудях, входить у довіру до парафіян і духовенства, вводить їх в оману та дістає від них значні грошові пожертви або прямо викрадає гроші вірян. Як виявляється, це уродженець Мукачева, колишній семінарист греко-католицької та православної семінарій, який представляється офіцером Збройних Сил України, учасником бойових дій у зоні проведення АТО.

З весни 2018 року в парафії Києва навідується молодик у військовій формі, Шпер Володимир Володимирович, часто з орденами АТО на грудях, входить у довіру до парафіян і духовенства, вводить їх в оману та дістає від них значні грошові пожертви або прямо викрадає гроші вірян. Як виявляється, це уродженець Мукачева, колишній семінарист греко-католицької та православної семінарій, який представляється офіцером Збройних Сил України, учасником бойових дій у зоні проведення АТО, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт храму святого князя Ярослава Мудрого УПЦ (МП) в Києві.

Шахрай.jpg

Навесні 2018 р. Володимир Шпер приїхав у Київ та прислужував під час богослужіння у кількох храмах УПЦ (МП) на Лівому березі столиці. Духовенство і парафіяни Успенського храму на Позняках, храму Ярослава Мудрого на Березняках надавали йому регулярну матеріальну допомогу, оскільки Шпер В.В. видавав себе за офіцера ЗСУ, який приїхав із фронту на реабілітацію в Головний військовий клінічний госпіталь на Печерську.

Проте згодом з'ясувалося, що Шпер В.В. видає себе за офіцера Збройних Сил України (лейтенанта, ст. лейтенанта) при відсутності вищої освіти.

За даними, які він надавав різним парафіянам, а також з його сторінки в мережі Вконтакті http://vkontakte.info/id108602293 (копія на https://rufinder.pro/vk/user/id108602293) та його учнівського квитка Почаївської духовної семінарії УПЦ, Шпер В.В. 1990 р.н., родом з Мукачева, у 2005 р. закінчив там школу №6, потім ПТУ №8, вчився в Індустріально-педагогічному технікумі Коломиї (2009). Два роки навчався у греко-католицькій семінарії, потім перейшов до Почаївської духовної семінарії (2013), посвячений в іподиякона, не довчився — влітку 2014 року пішов добровольцем на Донбас, проходив військову підготовку у с. Старичі Яворівського району Львівської області, воював на території Луганської області, був в Іловайському котлі, потім у полоні «ЛНР», після звільнення лікувався в медичних установах України (Дніпро, Київ) та Польщі. За його словами, навесні 2018 р. приїхав у Київ на чергову медичну реабілітацію, в цей час мешкав у різних людей, які йому надавали тимчасовий притулок. Почав процес звільнення зі Збройних Сил України за станом здоров’я. Станом на червень 2018 року презентував себе лікарем-парамедиком, водночас очільником танкового підрозділу у військовій частині, що дислокується в Луганській області (№ 128 гірсько-механізована бригада № 355 МТП 82-ї ДШБ “Правий сектор” (записано з його слів). Кілька разів його бачили в будівлі Державної прикордонної служби України.

Наразі відомо, що Шпер В.В. протягом весни-літа 2018 в Києві:

шахрай_3.jpgШпер В.В. разом з дітьми з родини, яку невдовзі пограбував

— викрав у родини парафіян, яка надала йому тимчасовий притулок та опікувалась ним, 13 тисяч доларів (зараз родина переживає важку матеріальну кризу);

— брав у різних парафіян повну суму грошей на оплату однієї і тієї ж потреби («операція», «діагностика» тощо): різні люди незалежно один від одного повністю оплачували йому вже оплачену потребу;

— позичав у парафіян гроші і не повертав їм.

шахрай_2.jpg

Судячи з розмов зі Шпером В.В., він встановлював стосунки з духовенством і капеланами різних конфесій — УПЦ (МП), УПЦ КП, греко-католиками, представниками організації «Правий сектор». Географія його інтересів — храми Печерського, Дарницького, Деснянського, Голосіївського районів Києва, Києво-печерська лавра, Іонівський монастир, сусідні єпархії, наприклад Черкаська. Шпер В.В. постійно змінює місця помешкання. Можливо, діє як член злочинного угруповання, до місця скоєння злочинів його нерідко підвозив автомобіль.

06 жовтня 2018 Деснянським управлінням поліції ГУ НП у м. Києві відкрито і внесено до ЄРДР кримінальне провадження за ст. 185, ч. 3 КК України.

Духовенство і парафіяни поширили інформацію про Шпера В.В. через соціальні мережі, а також просять потерпілих від його дій звертатися із заявами у поліцію або писати на адресу церкви благовірного князя Ярослава Мудрого в Києві. Чим більше буде свідчень, тим швидше притягнуть особу до відповідальності, покладуть кінець її шахрайству та повернуть вкрадені гроші.

Наразі Шпер В.В. переховується від слідства. Номер його телефону до середини грудня 2018 р. був 0 733 153 086, після чого він змінив номер на інший. Є підозра, що Володимир Шпер продовжує навідуватися в інші храми. Збирався їхати за кордон — мав зв’язок з волонтерами Польщі, знає польську мову, можливо, діятиме в парафіях української діаспори.