Очільник Латвійської РПЦ працював на КДБ — документ

21.12.2018, 11:58
Очільник Латвійської РПЦ працював на КДБ — документ - фото 1
Митрополит Ризький і всієї Латвії (РПЦ) Олександр, він же Олександр Іванович Кудряшов, виявився агентом КДБ, завербованим у 1982 році. Про це пише видання Kompromat.lv.

Митрополит Ризький і всієї Латвії (РПЦ) Олександр, він же Олександр Іванович Кудряшов, виявився агентом КДБ, завербованим у 1982 році. Про це пише видання Kompromat.lv.

За даними ресурсу, Кудряшов був завербований у 1982 році співробітником 5-го відділу 4-го відділення Комітету державної безпеки (КДБ) Латвійської РСР Олександром Іщенком, який привласнив новому агентові псевдонім "Читач".

КГБ.png

Пізніше митрополит Олександр доручив своєму куратору управляти реституційною власністю РПЦ у Латвії. Колишній уповноважений у справах релігій при Раді міністрів, екс-підполковник КДБ Олександр Іщенко для цієї мети створив дві комерційні організації.

Зокрема, за даними Сrediweb.lv , у лютому 1992 року було створено фірму FONDS PC, а потім, у жовтні 1993 року - FONDS-LC.

У четвер, згідно з прийнятим законом Латвії, було опубліковано «чекістські мішки» - картотеку і архіви КДБ Латвійської РСР, захоплені у серпні 1991 року та наступні місяці при розвалі СРСР. Вважається, що це найповніша база даних управління КДБ республіканського рівня, яку вдалося захопити.

документ.jpg

У першу чергу це телефонний довідник республіканського управління КДБ Латвійської РСР, картотека агентури КДБ в алфавітному порядку - 10 612 карток. До неї входять імена активних на той момент (серпень 1991-го) агентів, і виключених. 1-й відділ КДБ (розвідка) вносив до цього архіву загальні дані про осіб, які планували виїхати з СРСР за кордон, та імена потенційних кандидатів для вербування у разі війни або непередбаченої ситуації.

Є також картотека статистичного обліку агентури КДБ (4141 картка). У ній все ті ж імена, що і в картотеці. Цей архів за радянських часів використовувався для підготовки звітності.

Оприлюднено і картотеку "позаштатних оперативних працівників КДБ" - осіб, які на громадських засадах надавали чекістам "допомогу в контррозвідувальній діяльності на транспортних, промислових об'єктах, а також окремих закладах Міноборони". У цьому архіві знаходиться 75 карток. Позаштатним оперативникам не давали позивних, а створювали абревіатуру з перших букв імені, прізвища та по батькові.