Старовинний храм обікрали на Львівщині

16.11.2018, 19:19
У ніч на 15 листопада у селі Махнівці Золочівського району обікрали старовинну дерев'яну церкву святих Кузьми та Дем'яна.

У ніч на 15 листопада у селі Махнівці Золочівського району обікрали старовинну дерев'яну церкву святих Кузьми та Дем'яна.

Злодії винесли із храму старовинну золоту чашу, євангеліє, вишитий фелон, дві позолочені корони для шлюбу, збільшену копію Чудотворної ікони Матері Божої Махновецької, хрести, вервицю та інші цінні речі. Із храму також викрали скриньку для пожертвувань.

Парафіяни храму планували встановити у церкві сигналізацію, та не встигли. У коментарі ZAXID.NET речниця Нацполіції Львівщини підтвердила інформацію про крадіжку у церкві. На місці події працювала слідчо-оперативна група. Правоохоронці наразі з'ясовують усі обставини крадіжки.

Довідка: Церква святих Кузьми та Дем'яна у селі Махнівці збудована в 1697 році. Іконостас храму виготовлено за кошти єпископа Луцького і Острозького Йосифа Виговського, внука Гетьмана Івана Виговського у 1723 -1724 роках. У XVIII столітті храм дещо розширили. У 1970 році церкву відреставрували. Храм є пам'яткою архітектури національного значення. Надбрамна дзвіниця старша за храм.