• Головна
  • Новини
  • У Києві судять провокаторів, які осквернювали синагоги, цвинтарі та пам'ятники...

У Києві судять провокаторів, які осквернювали синагоги, цвинтарі та пам'ятники

30.10.2018, 14:03
У Києві судять провокаторів, які осквернювали синагоги, цвинтарі та пам'ятники - фото 1
У Печерському районному суді м.Києва розпочався розгляд справи щодо учасників організованого злочинного угруповання, підозрюваних в скоєнні низки ксенофобських, зокрема, антисемітських злочинів.

У Печерському районному суді м.Києва розпочався розгляд справи щодо учасників організованого злочинного угруповання, підозрюваних в скоєнні низки ксенофобських, зокрема, антисемітських злочинів. Про це повідомляє сайт Євреї Євразії.

На думку слідства, злочинці скоїли в 2016 - 2017 рр. більше двох десятків провокацій з метою розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Україні і дискредитації країни на зовнішньополітичній арені.

Перед судом постали Дмитро Чернодубравскій і Сергій Бахчеван - відповідно, ймовірний замовник і один з імовірних виконавців провокацій. Двоє інших імовірних виконавців, затриманих восени 2017 р., Борис Мущенко і Богдан Шевченко, втекли від слідства з-під домашнього арешту і оголошені в розшук.

Національна поліція передала справу до суду 2 серпня цього року. 18 жовтня суд продовжив підозрюваним термін утримання під вартою в якості запобіжного заходу до 15 грудня 2018 р.

Слідство припускає, що злочинці, зокрема, осквернили синагогу в Чернівцях (19 листопада 2016 р.); осквернили могилу ребе Нахмана в Умані (21 грудня 2016 р.); осквернили меморіал жертвам масового знищення етнічних поляків і євреїв у Гуті Пеняцькій Бродівського району Львівської області (9 січня і 12 березня 2017 р.); осквернили «польську» частину меморіалу жертв тоталітаризму в заповідному комплексі «Биківнянські могили» (25 січня 2017 р.); осквернили польське кладовище в с. Підкамінь Бродівського району Львівської області (12 березня 2017 р.); кинули вибуховий пристрій біля посольства Литви в Києві (24 квітня 2017 р.); підірвали гранату під офісом Організації українських націоналістів (20 травня 2017 р.); привели в дію вибуховий пристрій біля офісу партії «Національний корпус» в Оболонському районі Києва на вулиці Зої Гайдай (22 травня 2017 р.); кинули гранату в посольство США (8 червня 2017 р.); нанесли антисемітські графіті на кілька єврейських об'єктів і спробували підпалити синагогу в Львові (30 червня 2017 р.); кинули вибуховий пристрій в консульство Польщі в Луцьку (10 липня 2017 р.); кинули гранату на вулиці Грушевського в Києві (24 серпня 2017 р.); спочатку осквернили, потім намагалися підірвати пам'ятник учасника бойових дій в Києві на вул. Л.Курбаса (24 серпня 2017 р.); кинули гранату в Умані, поранивши паломників (21 вересня 2017 р.); намагалися зробити підрив пам'ятного знака на Верецькому перевалі, встановленого на честь 1100-річчя переходу угорських племен через Карпати; та ін. Всього в справі фігурує 27 епізодів.

Максимальне покарання за інкриміновані злочини згідно з кримінальним кодексом - 15 років позбавлення волі.

Раніше керівник Групи моніторингу прав національних меншин В'ячеслав Лихачов висловлював сумніви, що всі злочини, які інкримінують членам злочинного угрупування, дійсно були ними вчинені.