• Головна
  • Новини
  • У Харкові правоохоронці припинили діяльність псевдореабілітаційних центрів, якими опікувались протестанти...

У Харкові правоохоронці припинили діяльність псевдореабілітаційних центрів, якими опікувались протестанти

07.03.2018, 10:10
У Харкові співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури припинили діяльність мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких примусово утримувалися пацієнти. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

У Харкові співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури припинили діяльність мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких примусово утримувалися пацієнти. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Правоохоронці встановили, що організували протиправний бізнес проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму. Вони обманом заманювали до «клінік» нарко- та алкозалежних громадян. Ділки обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу.

Перевірка зафіксувала, що центри не мали штату лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за "лікування" організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу реабілітації.

Співробітники СБ України задокументували, що в реальності псевдореабілітаційні центри взагалі не надавали медикаментозного лікування. Серед пацієнтів були люди з тяжкими захворюваннями, зокрема з гепатитом, туберкульозом, ВІЛ.

"Допомога" полягала у постійних молитвах та здійсненні сумнівних релігійних обрядів. У кімнатах площею 9-10 м2 в антисанітарних умовах утримувалися по вісім хворих, вікна приміщень були облаштовані решітками.

Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку був суворо заборонений. За найменші провини або спробу втечі хворих били та утримували у підвалі. Оперативники спецслужби встановили, що вартість «лікування» у центрі визначалася організаторами залежно від платоспроможності родичів і становила від трьох до восьми тисяч гривень на місяць. Насправді на утримання хворих витрачались мінімальні суми.

Під час спецоперації правоохоронці припинили незаконну діяльність п’ятьох псевдореабілітаційних центрів, в яких утримувалося майже двісті тридцять людей з різного роду залежністю. Досудове розслідування проводиться за ст. 146 та ст. 126 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.