• Головна
  • Новини
  • Дітей, охрещених в УПЦ КП, чекає швидка смерть, - священик, який відмовився відспівувати немовля...

Дітей, охрещених в УПЦ КП, чекає швидка смерть, - священик, який відмовився відспівувати немовля

10.01.2018, 16:06
Дітей, охрещених в УПЦ КП, чекає швидка смерть, - священик, який відмовився відспівувати немовля - фото 1

Священик Євген Молчанов, настоятель церкви Косьми і Даміана УПЦ (МП) при дитячій лікарні №3 м.Запоріжжя, який відмовився відспівувати трагічно загиблого 2-річного хлопчика, оскільки його хрестили в церкві Київського Патріархату, заявив, що «вчинив абсолютно правильно» і що взагалі дітей, хто хрестився в УПЦ Київського Патріархату, незабаром наздоганяє смерть.

Скандал.jpegСвященик Євген Молчанов, настоятель церкви Косьми і Даміана УПЦ (МП) при дитячій лікарні №3 м.Запоріжжя, який відмовився відспівувати трагічно загиблого 2-річного хлопчика, оскільки його хрестили в церкві Київського Патріархату, заявив, що «вчинив абсолютно правильно» і що взагалі дітей, хто хрестився в УПЦ Київського Патріархату, незабаром наздоганяє смерть, повідомляє "Релігія в Україні".

- Я розумію батьків дитини і співчуваю разом з ними, - сказав священик Євген Молчанов в коментарі виданню «Факти і коментарі». - Але, на жаль, дитина була хрещена в церкві, хрещення в якій є недійсним. Цю Церкву не визнає весь православний світ.

На питання, чому перед тим, як їхати на відспівування, він не уточнив, в Церкві якого патріархату хрещена дитина, священик відповів:

- Звичайно, це робиться заздалегідь - там, де замовляють священика. Мені подзвонили і сказали: «Все домовлено». Перед тим, як виїжджати, я запитав: «Дитина хрещена?» - «Хрещена». Ну я і поїхав. Коли приїхав, спитав у мами ім'я дитини. Вона каже: «Я зараз принесу свідоцтво про хрещення». «Не треба»,  - кажу. Але вона принесла. Я глянув - і мене як обухом по голові!

За словами о. Євгенія, перед тим, як їхати на відспівування, йому понад були «знаки» - наприклад, він забув на пам'ять заупокійну службу. Більш того, за його спостереженнями, якщо люди хрестять дітей в Київському Патріархаті - після цього діти гинуть:

- Я ж ще поки до них їхав, готувався до спеціальної служби. Для дітей служба особлива, не така, як для дорослих. Я по дорозі намагався згадати цю службу, але не зміг. Хоча служу 24 роки. І там був не один такий знак ... Треба було, щоб приїхав священик і їм про це сказав. Я, на жаль, не перший раз стикаюся з тим, що люди хрестять дітей в Київському Патріархаті - і після цього діти гинуть. Є канони Церкви, апостольські правила. Цими правилами керуються священнослужителі у всьому світі. Якби я відспівав цю дитину, з мене б владика зняв сан. Але навіть це не так страшно. Мене б покарав Бог.

Після відмови священика відспівувати дитину його тіло вирішили відвезти в найближчий від кладовища храм св. Іоанна Кронштадського, але і там отримали відмову - храм теж належав УПЦ (МП). За словами батька дитини, священики закрили двері і попросили покинути територію церкви. Зрештою, відспівувати малюка  приїхав на процесію священик з церкви св. Миколи УПЦ КП.

Подія викликала великий резонанс в Україні і навіть за її межами. Особистий представник Вселенського Патріарха Варфоломія - архиєпископ Данило Памфільській, глава Консисторії УПЦ (Константинопольського Патріархату) в США, правлячий єпископ Західної єпархії, 6 січня під час святкового богослужіння з нагоди навечір'я Різдва Господнього в приході Пресвятої Трійці в Бенсенвілл (штат Іллінойс, США) помолився за упокій душі померлого в Запоріжжі немовляти Євгенія.

У своїх коментарях православні богослови і священнослужителі УПЦ/РПЦ архимандрит Кирило (Говорун), протодиякон Андрій Кураєв, митрополит Олександр (Драбинко) та багато інших відзначають надуманість відмови Запорізької єпархії відспівувати хрещеного в УПЦ КП дитини. Таку ж позіціювисказал глава УГКЦ верховний архиєпископ Святослав. У свою чергу, секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) оприлюднив текст Московської Патріархії перед панахидою по Йосипу Сталіну з підписом "Молитися за упокій дворічного хлопчика Московському Патріархату канони не велять тому, що він неправильно хрещений. А ось за Сталіна молитися... велять ".