• Головна
  • Новини
  • У Польщі вандали зруйнували на цвинтарі пам’ятник українцям (оновлено)...

У Польщі вандали зруйнували на цвинтарі пам’ятник українцям (оновлено)

10.10.2016, 11:22
У Польщі вандали зруйнували на цвинтарі пам’ятник українцям (оновлено) - фото 1
У Польщі на цвинтарі с. Верхрата вандали зруйнували пам’ятник українцям, в тому числі воїнам УПА. Про це на своїй Facebook-сторінці написав історик Андрій Павлишин.

У Польщі на цвинтарі с. Верхрата вандали зруйнували пам’ятник українцям, в тому числі воїнам УПА. Про це на своїй Facebook-сторінці написав історик Андрій Павлишин.

«Чергова провокація, акт вандалізму. Цього разу знищено пам’ятник українцям, у тому числі воякам УПА, похованим на цвинтарі у селі Верхрата. Від 2015 року це наступне після Грушовиць, Радружа, Молодича, Вербиці, Монастера, Пікулич, Лісків руйнування і профанація. Є такі в Сеймі, уряді, ЗМІ, Римо-католицькій церкві, які вдають, що «нічого не сталося, поляки, нічого не сталося». У католицькій Польщі профанують місця вічного спочинку людей, то ж чи й справді нічого не сталося???», – цитує Павлишин голову Об’єднання українців у Польщі Петра Тиму.  Про це повідомляє Zik.

verhrata_4_.jpg

За повідомленням «Укрінформу», відповідальність за акт вандалізму взяло на себе радикальне націоналістичне угруповання «Табір Великої Польщі» (Oboz Wielkiej Polski), яке розмістило відео знищення пам'ятника.

«Табір Великої Польщі» симпатизує бойовикам на Донбасі, а член цього угруповання Давід Гудзєц, який розмістив відео на відеохостингу YouTube, модерує польською мовою сторінку бойовиків Novorossia.Today.

З 2015 року на півдні Польщі зруйновано вже вісім місць пам'яті українців, зокрема й на могилах. Деякі з них було встановлено за кошти з польського бюджету.

Пам'ятник на кладовищі у Верхраті з'явився на місцевому кладовищі в 1993 році. Його встановлено на могилі 13 солдатів УПА (їхні імена викарбувані на металевих табличках), а також і цивільних осіб. На колишньому греко-католицькому кладовищі неподалік церкви, яка зараз є римо-католицьким костелом, поховані українські мешканці цього села.