• Головна
  • Проекти
  • У Криму провели обшук у будинку священика УПЦ КП і допитали його матір...

У Криму провели обшук у будинку священика УПЦ КП і допитали його матір

24.12.2015, 10:58
22 грудня 2015 року о 21:30 за місцевим часом у Сімферополі російські силовики провели обшук у будинку священика УПЦ КП отця Сергія.

22 грудня 2015 року о 21:30 за місцевим часом у Сімферополі російські силовики провели обшук у будинку священика УПЦ КП отця Сергія. Про це повідомляє Кримська правозахисна група. Ордер на обшук видано 22 грудня за підписом «прокурора РК» Наталі Поклонської.

«Кримінальну справу порушено начебто за участь в «екстремістській організації». У минулому отець Сергій брав участь в організації «Народний рух України». Однак у переліку організацій, щодо яких у РФ прийнято рішення про ліквідацію чи заборону діяльності (згідно з законом РФ «Про протидію екстремістській діяльності»), ця організація не зазначена», — йдеться у повідомленні Кримської правозахисної групи.

Під час обшуку було вилучено 4 зошити особистих записів отця Сергія, посвідчення члена «Народного руху України», військовий квиток, медична карта.

Наступного дня двоє людей «у цивільному» на вулиці зупинили матір священика й доправили до Залізничного РВВС для допиту. Тривалий час зв'язку з жінкою не було. Після допиту її відпустили. Допитували її як свідка, ставили питання про сина: де він зараз перебуває, чим займається, з ким спілкується, чим займався у «Народному русі України», тощо. Крім того, ставили питання щодо її особистих даних і взяли відбитки пальців. Під час допиту жінці неодноразово казали, що її син є «небезпечною людиною», і вона «зобов'язана повідомити їм, якщо він з'явиться у Криму або зателефонує родичам».

За словами експерта Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, наразі священик мешкає і править на території Дніпропетровської області. Інцидент, який стався у Сімферополі з обшуком його будинку, завдав йому великого удару: за всього бажання він не може потрапити до себе додому, і зараз йому в жодному разі не можна повертатись до Криму, оскільки, враховуючи політику російських спецслужб, такий крок є вкрай ризикованим і небезпечним. «Для нас досі це є загадкою — на яких таких підставах, на підставі яких положень висунуто обшук? Найближчим часом ми отримаємо перелік документів від російської сторони, і тоді ми вже сподіваємося, що ситуація проясниться. Як на мене, в пошуках звинувачень Поклонська може заявити, що нібито отець Сергій був помічений у зв'язках з однією з заборонених організацій. Ні для кого не є таємницею, що мета теперішньої кримської прокуратури — переслідувати не правосуддя, а людей», — сказала Ольга Скрипник.