У Харкові вандали розкрадають мусульманське кладовище

06.08.2015, 10:36
У Харкові вандали розкрадають мусульманське кладовище - фото 1
Представники релігійної спільноти Харківщини б'ють на сполох та звернулися по допомогу вже до міліції та міської ради.

кладовище_Харків.jpgБільше п'ятнадцяти років мусульманське кладовище по вулиці Академіка Павлова у Харкові закрите для поховань. Декілька сотень татарів та дагестанців там знайшли свій останній притулок. Та з цієї весни їхній спокій зухвало порушують вандали.

Як повідомляє служба новин «Вісті», родичі небіжчиків,  могили яких зламали та розграбували, переконують – вільний шлях до злочину для грабіжників дає відсутність паркану. Його злочинці також демонтували на метал.

Представники релігійної спільноти Харківщини б'ють на сполох та звернулися по допомогу вже до міліції та міської ради.

Двоюрідний брат Рустама Тухтарова – члена Релігійної громади мусульман Харківської області, за традицією відвідував родичів на мусульманському кладовищі у Рамазан Байрам. Саме він і повідомив – могила матері Рустама зруйнована.

На цьому цвинтарі не ховають мусульман вже більше 15 років, але громада його доглядає. З боку парку, де перед Великою Вітчизняною війною було єврейське кладовище, огорожі вже немає. Вкрали спочатку її, а вже з весни почали активно розкрадати металеві частини на надгробках.

Член Релігійної громади мусульман Харківської області Гайязь Ашуров розповів, що вони зверталися до адміністрації кладовища, щоб призначити сторожа для догляду за цвинтарем. У мусульманській громаді планують також звернутися і до місцевої влади, і до правоохоронців.

Марат Сайфулін, заступник голови Релігійної громади мусульман Харківської області, розповів, що 24 липня вони провели раду громади і прийняли заяву з підписами членів сімей, що постраждали. Цю заяву передали до Московського райвідділу  (СКЛ). Громада планує також звернутися в мерію та в облраду.

Як наголошують у громаді, від рук вандалів на цвинтарі постраждали близько сотні могил. Тому й планують просити міськраду сприяти відновленню паркана та огорожі навколо кладовища.