Злодії на Тернопільщині винесли з церкви 100 тисяч

31.03.2015, 16:26
Злодії на Тернопільщині винесли з церкви 100 тисяч - фото 1
Пожертви вірних для ремонту церкви Пресвятої Трійці УГКЦ вкрали злодії у селі Товстенькому Чортківського району на Тернопільщині. Це сталося в ніч з 29 на 30 березня.

крадіжка.jpgexklusiv.gifПожертви вірних для ремонту церкви Пресвятої Трійці УГКЦ вкрали злодії у селі Товстенькому Чортківського району на Тернопільщині. Це сталося в ніч з 29 на 30 березня.

Йдеться про суму, еквівалентну 100 тис. грн, яку селяни збирали усією громадою у гривнях, доларах США, Канади та євро.

Правоохоронці оперативно знайшли двох підозрюваних – 16-річних місцевих юнаків. Одним із них виявився помічник священика. У селі уже провели слідчий експеримент і відтворення подій.

«Вони обоє з нашого села. Обом по 16 років. Обоє - із неблагонадійних сімей, - каже сільський голова Борис Качмарський. - Зламали замок у дверях до захристії, підважили самі двері і проникли усередину. Забрали гроші. Якщо все перевести у гривні, то на суму 100 тисяч».

Кошти громада тримала у храмі, бо планувала якраз розпочинати ремонт святині, зведеної ще у 1846 році.

«Йшлося про штукатурні роботи всередині, мали прийти іконописці, - продовжує В. Качмарський.

Як каже місцевий парох отець Григорій Шафран, злодії проникли до храму приблизно о 23-й год. у неділю. Зробивши своє, перечекали трохи, викликали таксі й поїхали до Чорткова, додає сільський голова.

«Частину вкраденого потратили у барі. Правоохоронці через свої канали це з'ясували. Ми ж не могли подумати, що то місцеві... Думали - гастролери, бо ж уже були подібні випадки. Такого у селі досі не було - Бог милував», - пояснює він.

На запитання, чи один із підозрюваних дійсно прислужував у церкві, отець Г. Шафран відповідає ствердно. Визнає і те, що родини обох - неблагополучні.

«Він не проявляв себе у поганому. Прислужував і я б не подумав такого. Так, він був скритний... Наша думка така, що їх могли підштовхнути до такого» - згадує парох.

До речі, із отцем розмовляємо по звичайному телефону - його мобільний також вкрали.

«Телефон я забув у церкві, коли поспішав до однієї бабусі при смерті, щоб сповідати», - завершує він.

Знайдені кошти, які зловмисники не встигли витратити, наразі у міліції. Їх обіцяють повернути, зазначає сільський голова.

Окрім випадку у Товстенькому, у березні 2015 р. на Тернопільщині зафіксували ще 5 випадків крадіжок із храмів.

«Із храму, що в селі Старий Скалат Підволочиського району невідомі винесли дві церковні книги 1860 року видання. З церкви села Малий Ходачків Тернопільського району забрали Євангеліє, датоване початком ХІХ століття. 700 гривень та Святе Письмо викрали з храму села Білівці, що на Борщівщині», - повідомляють у секторі зв'язків з громадськістю Управління МВС у Тернопільській області.

Отож релігійні громади закликають подбати про безпеку, у церквах зачитують відповідні звернення.