В УПЦ (МП) відхрещуються від шпигуна Петріна

10.02.2015, 13:34
В УПЦ (МП) відхрещуються від шпигуна Петріна - фото 1

Заступник голови ВЗЦЗ УПЦ о. Микола Данилевич заявляє, що не знайомий із працівником ФСБ Євгеном Петріним, ніколи не бачив його, не розмовляв з ним і не пересікався з ним по роботі. Бо, як запевнює священик, у його відділі працюють виключно етнічні українці та громадяни України.

Заступник голови ВЗЦЗ УПЦ о. Микола Данилевич заявляє, що не знайомий із працівником ФСБ Євгеном Петріним, ніколи не бачив його, не розмовляв з ним і не пересікався з ним по роботі. Бо, як запевнює священик, у його відділі працюють виключно етнічні українці та громадяни України.

«З подивом прочитав дивну історію про "православного шпигуна". Але оскільки ці "шпигунські пристрасті" отримали резонанс у ЗМІ і в цій справі згадується Відділ зовнішніх церковних зв'язків УПЦ, в якому нібито працював Є. Петрін, то як заступник голови ВЗЦЗ УПЦ хотів би сказати наступне:

У ВЗЦЗ УПЦ в Києві ніколи не працював співробітник на ім'я Петрін Євген з РФ, і тим більше з ФСБ. Це вигадка. Всі співробітники ВЗЦЗ УПЦ, принаймні з 2007 року, коли я прийшов до Відділу, були і є громадянами України та етнічними українцями, в той час як згадувана особа - громадянин РФ (як видно з публікацій). Чув, що ця людина начебто працював у ВЗЦЗ Московського Патріархату в Москві. Ось туди і звертайтеся, може там його знають краще», - написав він у своїй сторінці на Фейсбук.

Нагадаємо, що священнослужитель Євген Петрін, звинувачений у державній зраді і шпигунстві на користь США, заявив у понеділок, 9 лютого, що є співробітником Федеральної служби безпеки (ФСБ), передає радіостанція «Ехо Москви».

За словами Петріна, він давно працює в ФСБ і має офіцерський чин. Нібито відомство направило його працювати у Відділ зовнішніх зв'язків Російської Православної Церкви, де він був визначений на роботу до Києва від Московського Патріархату.

Як раніше передавало ІА REGNUM, Лефортовський суд Москви заарештував працівника відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату. Петріну було пред'явлено звинувачення за статтями «державна зрада» і «шпигунство». Слідство вважає, що під час роботи в Києві, Петрін вийшов на кількох агентів, яких запідозрив у шпигунстві на користь США. Щоб увійти до них у довіру він почав надавати їм інформацію про діяльність РПЦ.

Сам Петріна стверджує, що інформація, яку він передавав, взята з відкритих джерел і не могла завдати шкоди Російській Федерації. Проте співробітники ФСБ вважають інакше.

Родичі Петріна впевнені, що він ніколи не був пов'язаний з американськими спецслужбами. За їхніми розповідями, Петрін народився в Іркутській області, потім поїхав працювати до Москви і потім опинився в Києві на роботі у Відділі зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату.

Відомо, що Лефортовський суд постановив продовжити термін арешту Петрина на 10 місяців.

KMO_1.gif-5.gif