Три школярі обікрали десять церков

14.06.2013, 14:30
Співробітники Стрийського міського відділу міліції спільно з працівниками Державної служби охорони схопили трьох неповнолітніх осіб, які обкрадали храми на території Стрийського району.

Співробітники Стрийського міського відділу міліції спільно з працівниками Державної служби охорони схопили трьох неповнолітніх осіб, які обкрадали храми на території Стрийського району.

Першу крадіжку правоохоронці зареєстрували наприкінці лютого цього року. За інформацією ВЗГ ГУМВС України у Львівській області, зловмисникам вдалось винести з храму скриньку для пожертв майже з тисячею гривень. Тоді виявити злодіїв не вдалось. У пошуках крадіїв правоохоронцям допомагала і громадськість, але, спритникам якийсь час вдавалось оминати ті церкви, де були виставлені засідки.

У руки правоохоронців хлопці попали лише 11 червня завдяки пильності небайдужих громадян. 24-річний мешканець Моршина Василь, який проживає навпроти храму Покрови Божої Матері, близько 02.00 год. вийшов покурити на балкон та почув звук розбитого скла.

«Я звернув увагу, що якийсь хлопець пробігав повз церкву. Почекав 5 хвилин – він знову пробіг. Тоді я зателефонував у відділення міліції. Через п’ять хвилин вийшов на вулицю зі своїми друзями та разом з працівниками міліції затримали двох хлопців», - розповів Василь.

Третього учасника пограбування міліціонери схопили згодом. Усі затримані є учні 9-го класу місцевих загальноосвітніх шкіл. Як з’ясувалось, на рахунку зловмисників не одна пограбована церква.

Слідчі зараз встановлюють загальну суму викраденого.

За словами начальника Моршинського відділення міліції підполковника міліції Зиновія Плечія, факти обкрадання храмів внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі проводяться усі необхідні слідчі та оперативно-розшукові заходи. Попередньо з’ясовано, що троє неповнолітніх причетні до десяти епізодів обкрадання святинь, розташованих на території району. Під час розслідування кримінального провадження, відкритого за ознаками статті 185 Кримінального кодексу України, будуть встановлені всі обставини крадіжок та ролі, відведені кожному з учасників цього злочину.

Впродовж 2013 року на території Львівської області було зареєстровано понад 20 крадіжок із церков. Найбільше кримінальних правопорушень цієї категорії скоєно на території Стрийського району, Жидачівського та Червоноградського.