• Головна
  • Новини
  • Обличчя вбивці сумського священика встигла побачити сусідка...

Обличчя вбивці сумського священика встигла побачити сусідка

14.12.2012, 10:17
Обличчя вбивці сумського священика встигла побачити сусідка - фото 1
Правоохоронці Сумщини розслідують убивство настоятеля Троїцького собору УПЦ (МП) Трифілія (Галана), якого знайшли ввечері у середу, 12 грудня, неподалік від церкви, де він служив. Прокуратура наразі розглядає три версії.

ArticleImages_50564_Галан.w.jpgПравоохоронці Сумщини розслідують убивсто настоятеля Троїцького собору УПЦ (МП) Трифілія (Галана), якого знайшли ввечері у середу, 12 грудня, неподалік від церкви, де він служив. Прокуратура наразі розглядає три версії.

Як повідомляє ТСН, кілька годин експерти поспіхом обстежували місце злочину, адже усі речові докази дуже швидко присипав сніг. Вже вранці міліціонери провели повторний огляд місця події. А у прокуратурі підтвердили, що пострілів було два - у спину, з мисливської рушниці. Вбивство було спрямоване, ціленаправлене і підготовлене, заявив прокурор. Більше того, прокурор каже, що є навіть очевидиця, яка бачила обличчя стрільця й описала його.

"Вона чула ці два постріли і коли виглянула у вікно - побачили, що невідома особа схилилася над отцем Тріфілієм і завдавала удари якимсь предметом у голову", - розповів прокурор Сумської області Руслан Білокінь.

"Це - вбивство пов'язане з виконанням священнослужителем своїх професійних обов'язків, друге - це вбивство з хуліганських спонукань чи помсти, і третя - вбивство, пов'язане з сімейними обставинами", - перерахував версії прокурор.

У прокуратурі кажуть, усі версії рівнозначні - як давній родинний конфлікт через квартиру, так і вбивство через професійну діяльність або ж на тлі релігійної неприязні.

Прочани переконані, що настоятеля "прибрали" через переділ владних повноважень.

"Він у приватній бесіді сказав людині добре йому знайомій, що я нікому не потрібен, потрібен храм", - розповіла прихожанка храму Тамара Черненко.

Не вірить у просте хуліганство чи родинні чвари і прийомний син загиблого, Ігор.

"Буквально два дні тому йому прийшов лист. Отримав він листа - у людини просто пропав настрій", - пригадав Ігор Галан.

Що було в листі - ніхто не знає, його не знайшли, а от конверт передали міліції.

Як йдеться у повідлмоленні, під час війн за храм в інтернеті навіть з'явилася низка публікацій зі звинуваченнями священнослужителя у нетрадиційній орієнтації та педофілії. Втім, жодної заяви від постраждалих до правоохоронців не надходило. Хоча і таку версію, яку в прокуратурі називають "плітками" - відпрацьовують.

Отець Трифілій - уродженець Західної України, свого часу закінчив факультет журналістики Львівського Університету, знав кілька іноземних мов. Дата поховання священнослужителя поки що невідома. Родичі загиблого кажуть, домагатимуться захоронення тіла архимандрита на території Троїцького собору, настоятелем якого він був.