До Італії намагалися вивезти ікону ХІХ століття

10.10.2012, 10:40
До Італії намагалися вивезти ікону ХІХ століття - фото 1
У громадянина України, який їхав у приватних справах до Італії на мікроавтобусі «Мерседес-Бенц», закарпатські митники на пункті пропуску «Тиса» виявили ікону. На неї вони натрапили при перевірці багажного відділення, повідомляє прес-служба ДМСУ.

b-00009869-a-00004835.jpgУ громадянина України, який їхав у приватних справах до Італії на мікроавтобусі «Мерседес-Бенц», закарпатські митники на пункті пропуску «Тиса» виявили ікону. На неї вони натрапили при перевірці багажного відділення, повідомляє прес-служба ДМСУ.

Старовинна ікона «Невідомий святий» (розміром 29,4 х 21,1 х 1,5 см) зображує святого у вбранні священика, який стоїть на колінах в приміщенні церкви та тримає в руці душу людини, у вигляді маленької дитини. В правому верхньому куті не розбірливо міститься напис назви святого. Ікона з обох боків пошкоджена шашелем. Правий нижній кут частково відсутній, а також пошкоджені інші три кути, втрата живописного шару з країв ікони. Робота ХІХ сторіччя виконана на дереві олією та темперою.

Виявлена ікона знаходилась в картонній коробці зверху над валізами. У своєму поясненні наш співвітчизник розповів, що церковний раритет попросив передати інший водій мікроавтобуса одній жінці, яка проживає в Римі.

Згідно з експертним висновком Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая, ікона не представляє історичної та культурної цінності та може бути вивезена за межі митної території України при наявності дозвільних документів. Вказана й орієнтовна вартість цієї ікони - 1600 гривень.

Тож, не заявивши за встановленою формою точні відомості про переміщуваний через митний кордон України предмет, який підлягає обов’язковому письмовому декларуванню та пропускається через кордон за умови наявності дозвільних документів, відносно водія складено протокол за статтею 472 Митного кодексу України.

Довідка: Відповідно до п.3 додатку до Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженого наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22 квітня 2002 року N 258, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 липня 2002 р. за N 571/6859 твори живопису, створені до 1950 року, потребують дозволу Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей.