• Головна
  • Новини
  • Росіянин намагався вивезти з України унікальний старообрядницький хрест...

Росіянин намагався вивезти з України унікальний старообрядницький хрест

21.09.2012, 10:13
Росіянин намагався вивезти з України унікальний старообрядницький хрест - фото 1
У міжнародному пункті пропуску «Станція Вадул-Сірет» (українсько-румунський кордон) під час здійснення митного контролю ручної поклажі громадянина Росії співробітниками митниці виявлено фрагмент ікони та старообрядницький хрест.

ікона_2.JPGУ міжнародному пункті пропуску «Станція Вадул-Сірет» (українсько-румунський кордон) під час здійснення митного контролю ручної поклажі громадянина Росії співробітниками митниці виявлено фрагмент ікони та старообрядницький хрест.

Громадянин Росії слідував в приватних справах з Росії до Болгарії швидкісним потягом сполученням «Москва-Софія». Під час проведення митного контролю у шкіряному портфелі, що знаходився на нижній поличці купе, в поліетиленовому прозорому файлі митники виявили фрагмент ікони «Спас Вседержитель», який за попереднім визначенням мистецтвознавців є зразком продукції сакрального призначення іконописних артілей кінця 19 початку 20 століття.

Та справжньою знахідкою виявився старообрядницький напрестольний хрест, який перебував серед предметів одягу в господарській сумці. Як повідомляє прес-служба ДМСУ, згідно з висновком державної мистецтвознавчої експертизи він має значну історичну та культурну цінність, є рідкісним і унікальним типом старообрядницьких напрестольних хрестів та підлягає поданню для занесення до Державного реєстру національного культурного надбання.

Громадянин Росії виявлені предмети визнав своєю власністю. Однак, жодних дозвільних документів, передбачених законодавством України, які були б підставою для переміщення через митний кордон, не надав.

Співробітники митниці запровадили справу про порушення митних правил за ознаками статті 472 Митного кодексу України.

Виявлені предмети вилучені. Наразі здійснюється провадження у справі про порушення митних правил.